Kandidaat-voorzitter Open Vld Bart Tommelein
BELGA Kandidaat-voorzitter Open Vld Bart Tommelein

Tommelein tegen vingerafdruk van minderjarigen en bejaarden op nieuwe identiteitskaart

Kandidaat-voorzitter voor Open Vld Bart Tommelein ziet de afname van vingerafdrukken bij minderjarigen voor de nieuwe elektronische identiteitskaart niet zitten. Dat laat hij weten via Twitter. "Een onevenredige maatregel", zegt hij. Tommelein benadrukt dat er na de testfase met de nieuwe identiteitskaarten een grondige evaluatie moet komen.

Wie een nieuwe identiteitskaart krijgt, zal binnenkort een vingerafdruk moeten achterlaten die op de chip van de kaart terechtkomt. Dat is een gevolg van een wetsontwerp van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), dat door de meerderheidspartijen N-VA, Open Vld, CD&V en MR in de regering-Michel werd gestemd. 

Niet alleen volwassenen moeten een vingerafdruk afstaan. Ook kinderen vanaf 12 jaar zijn daartoe verplicht wanneer ze hun eerste elektronische identiteitskaart gaan afhalen, staat in het uitvoeringsbesluit. Op de maatregel kwam erg veel kritiek, onder meer van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Er loopt ook een procedure bij het Grondwettelijk Hof. 

Onevenredige maatregel

Ook de jongerenafdelingen van Open Vld, CD&V en sp.a kanten zich tegen de opslag van vingerafdrukken van minderjarigen, lieten ze afgelopen weekend unisono weten. Bart Tommelein, Vlaams parlementslid, burgemeester in Oostende en kandidaat-voorzitter bij de liberalen, steunt Jong VLD in dat verzet. "Die mening deel ik (..) Dit is een onevenredige maatregel." Dat geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor bejaarde mensen, vindt hij.

Tommelein benadrukt dat hij als staatssecretaris voor Privacy in 2016 al bedenkingen had. De Oostendse burgemeester vindt in elk geval dat er na de testfase van de nieuwe identiteitskaart in verschillende steden en gemeenten een grondige evaluatie moet komen, laat zijn kabinet weten, "zoals dat trouwens best bij elke beslissing gebeurt".

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marla Morgan

    Voor mijn part mag er een databank komen met vingerafdrukken van elke Belg vanaf 12 jaar, en doe er ook maar ineens een DNA-staal bij. Wie niets misdoet, hoeft niets te vrezen en voor de rest kan het alleen maar helpen om misdaden op te lossen en mensen te identificeren.

  • ROBERT GERTS

    Wel, ik ben GEEN tegenstander van vingerafdrukken op de identiteitskaart, maar dan raak ik wel serieus in de problemen!! Ik heb nu al ongeveer een tiental smartphones en tablets gehad met vingerafdruk beveiliging. Ik ben dakwerker, en mijn handen zijn ruw als zand! Geen enkel toestel kreeg ik open met mijn duim! Ook mijn huidige ipad pro niet. En de nieuwste “onder glas” technologie van de note 10 OOK niet! Wat dan??

Lees meer