Topambtenaar onder vuur bij PS

Topambtenaar Marie-Pierre Fauconnier ligt onder vuur bij de PS omdat ze te veel mandaten cumuleert en zo de statuten van de partij zou schenden. Dat schrijft de krant La Libre Belgique vandaag. De Raad van State behandelt momenteel een verzoek om haar benoeming teniet te doen als directeur-generaal van de directie Energie bij de federale overheidsdienst Economie.

Sommige partijleden zeggen dat de statuten niet geschonden worden, omdat het om niet-verkozen mandaten gaat. Maar een brief van voorzitter Elio di Rupo in 2005 zou het tegendeel bewijzen. Daarin staat dat de regels zowel voor verkozen als niet-verkozen mandaten gelden.

Functies
Fauconnier is naast directeur-generaal bij de directie Energie ook voorzitster van Brugel, de reguleringscommissie voor energie in het Brussels Gewest. Ze is ook regeringscommissaris in het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE), het laboratorium in Fleurus (provincie Henegouwen) waar medische radio-isotopen worden verwerkt.

Daarnaast is ze actief bij Apetra, dat instaat voor het beheer van strategische oliereserves, en bij Niras, de nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. Tenslotte is ze lid van Gemix, een groep experts die de ideale energiemix op middellange en lange termijn bestudeert, en is ze bestuurslid bij het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. (belga/ka)

Lees meer