Tot drie jaar cel voor gewelddadige gijzeling

Vijf mannen hebben vandaag van de Antwerpse strafrechter celstraffen tot drie jaar gekregen voor hun aandeel in een gewelddadige gijzeling. Het motief voor de feiten was een schuld die de broer van het slachtoffer nog bij een van de beklaagden had.
 
Chris G. had samen met een handlanger een Japanner opgelicht. Ze hadden hem een koffer met zwart gemaakt geld aangesmeerd en hem fors laten betalen voor het product om de biljetten weer "schoon" te krijgen. De handlanger weigerde nadien om Chris G. zijn deel te geven. G. besloot om de broer van de handlanger te gijzelen om zijn "partner in crime" tot betalen aan te zetten.
 
Chris G. lokte Randolph S. in de nacht van 12 op 13 november 2009 naar zijn flat aan de Frans de l'Arbrelaan in Merksem, waar hij hem met vier kompanen opwachtte. Het slachtoffer werd vastgebonden met zijn schoenveters en geschopt en geslagen. Hij moest zijn broer bellen en 60.000 dollar vragen.
 
Randolph S. werd vervolgens weer terug huis gebracht. De volgende dag zou hij zijn gijzelaars opnieuw ontmoeten voor de uitbetaling van het losgeld, maar hij stapte ondanks dreigementen toch naar de politie. Hij duidde de woning aan en de daders werden gearresteerd.
Zij ontkenden de feiten, maar de rechtbank achtte ze wel bewezen. De beklaagden moeten het slachtoffer een provisionele schadevergoeding van duizend euro betalen. (belga/ka)

Lees meer