Tot zes jaar cel voor pooierschap

De correctionele rechtbank in Brussel heeft de 37-jarige Deyan Dyankov en de 35-jarige Valentin Daev veroordeeld tot respectievelijk zes en vijf jaar effectieve gevangenisstraf. De rechter achtte hen schuldig aan pooierschap en mensenhandel in het kader van een internationale criminele organisatie.

Zes slachtoffers
De feiten speelden zich af in België en Bulgarije tussen maart 2003 en november 2007. In het dossier werden zes slachtoffers geïdentificeerd op basis van klachten van prostituees. Een van hen ontmoette in Bulgarije Deyan Dyankov, die haar voorstelde om in België als prostituee aan de slag te gaan. De helft van de inkomsten zou voor haar zijn.

Afgeranseld
Uiteindelijk bleek de vrouw in ons land onder permanente bewaking te staan van een andere prostituee en moest ze alle inkomsten afstaan, goed voor in totaal zowat 30.000 euro. De vrouw werd bovendien afgeranseld omdat ze haar ervan verdachten geld achter te houden. Ze slaagde er in om 2.000 euro te verduisteren. Na enkele maanden sloeg de vrouw op de vlucht en diende ze een klacht in. Ook de vriendin van Valentin Daev onderging hetzelfde lot.

Uiteindelijk is gebleken dat het prostitutienetwerk actief was in Bulgarije, Spanje, Nederland en België. Dyankov zit in de gevangenis van Vorst. De rechter beval de onmiddellijk aanhouding van Daev, die nog altijd spoorloos is. (belga/svm)

Lees meer