Traangas en waterkanon ingezet tegen woedende brandweermannen, 1 agent gewond

Duizenden ambtenaren klagen nieuwe regeling ziektedagen aan

Tijdens de ambtenarenbetoging is het aan het begin van de Wetstraat tot schermutselingen gekomen tussen brandweermannen en politieagenten. Een vriendelijk gebaar om elkaar de hand te gaan schudden ontaardde toen de oproerpolitie aankwam. Bij de schermutselingen raakte een agent gewond aan het hoofd. Ongeveer 10.000 manifestanten waren sinds 11.30 uur op de been om de nieuwe regeling van de ziektedagen aan te klagen.

16 Brandweermannen en politieagenten gaan met elkaar in de clinch in de Wetstraat.
Baert Brandweermannen en politieagenten gaan met elkaar in de clinch in de Wetstraat.

De betogers trokken naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (allebei N-VA). Aan de Wetstraat hield een indrukwekkende politiemacht de betogers tegen. Het kwam er tot schermutselingen. 

De aandacht van de manifestatie werd er afgeleid door een groep brandweermannen die beslisten de hand te gaan te gaan schudden van enkele collega-politieagenten. De oproerpolitie kwam daarop ter plaatse en de initiële "tous ensemble" en het vriendelijke gebaar ontaardde toen de brandweermannen besloten om de prikkeldraadhekken even op te pakken en te verplaatsen. 

Het kwam tot kleine schermutselingen en de politie gebruikte traangas en het waterkanon. Verschillende brandweermannen, maar ook persfotografen, werden getroffen door het traangas.
  Een agent raakte gewond aan het hoofd, bevestigt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. "Meer details over hoe dat gebeurde, heb ik nog niet. De agent is nu naar het ziekenhuis." 

Het ACV riep de deelnemers daarop op om enige terughoudendheid te tonen. "Een delegatie is bij de minister geweest, die is bereid toelichting te komen geven, maar dan moet iedereen achteruit", klonk het via de geluidsinstallatie van het waterkanon.

De betoging liep iets na 15 uur af. Dat heeft de Brusselse politie getweet. 

Dinsdag overleg

Uiteindelijk konden de vakbonden afspreken om dinsdag om 14 uur samen te zitten met met minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA). De vakbondsafgevaardigden hadden een ontmoeting op het kabinet van Vandeput, maar de minister van Ambtenarenzaken was zelf niet aanwezig. Door zijn meermalige afwezigheid krijgt minister Vandeput van de vakbonden de stempel van "spookminister."

"Voor ons is dit een minister die zeer moeilijk tot niet bereikbaar is, nooit deelneemt aan vergaderingen en alles afschuift op medewerkers en administratie", zegt Jos Mermans, nationaal voorzitter van de liberale VSOA-FGGA. "Daardoor is er geen enkel overleg met de vakbonden. Er worden maatregelen getroffen in een beleid dat wij niet begrijpen en het is aan hem om dat uit te leggen. Vandaag zijn we hier vooral voor een asociale maatregel, de wijziging in de ziektedagen die vooral de ouderen en langdurige zieken treft. De minister wil ons daar niet over spreken, en dankzij de 10.000 mensen die hier vandaag zijn, heeft hij eindelijk toegezegd om ons dinsdag te ontmoeten."

Op de komende vergadering dinsdag zullen de vakbonden hun eisen herhalen, en indien dat niets oplevert tonen ze zich bereid opnieuw te mobiliseren. "Een goede stap? Wat wij afgedwongen hebben, is dat de minister ons gaat ontmoeten om te praten over de ziektedagen. Of hij zijn beleid zal wijzigen, weten we niet", aldus Mermans

16 De politie moest traangas inzetten.
Baert De politie moest traangas inzetten.
16 Een man die werd getroffen door traangas krijgt verzorging bij het Rode Kruis.
RV Een man die werd getroffen door traangas krijgt verzorging bij het Rode Kruis.

Brandweer spreekt Jambon op 17 oktober

De vakbondsafgevaardigden die de brandweerdiensten vertegenwoordigen zullen dan weer op 17 oktober samenzitten met Jambon (N-VA). Ook hij was niet aanwezig tijdens een ontmoeting op het kabinet. De politiebonden zullen Jambon op een andere, nog te bevestigen, datum ontmoeten.

"Wij hebben voor de brandweer zeer duidelijk op tafel gelegd dat er andere prioriteiten zijn, zoals de kankerproblematiek en een hervorming die zeer moeilijk verteert wordt. We hebben afgesproken om op 17 oktober een ontmoeting te hebben waar de minister wel bij zal zijn", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Het was belangrijk om onze grieven op tafel te leggen. Met de betoging hebben ze begrepen dat we dat niet als enigen voelen, maar dat 10.000 mensen samen met ons staan."

De politiediensten willen ook nog met heel wat andere onderwerpen bespreken met minister Jambon, zoals de aanwervingsproblematiek, de premies en het pensioendossier. 

Massale opkomst

De politie telde goed 10.000 ambtenaren"Ik had niet verwacht dat opkomst zo massaal zou zijn, want het was kort dag", zegt Ilse Heylen van ACV Openbare Diensten. "Dit is een duidelijk signaal dat het zwaar op de maag ligt. We gaan duidelijk maken aan de ministers dat er andere prioriteiten zijn dan raken aan het statuut van brandweermannen, politieagenten en militairen die elke dag hun leven op het spel zetten, zeker omdat ze amper misbruik maken van de ziektedagen."

Aanpassing ziekteverlof

De ambtenarenbetoging stond in het teken van de aanpassing van het ziekteverlof bij de ambtenaren. De federale regering wil het systeem van de 21 ziektedagen die per jaar opgespaard kunnen worden tegen 1 januari volgend jaar afschaffen.

Het parcours van de manifestatie liep onder meer via de Albert II-laan, de kleine Brusselse ring van Rogier tot aan de Naamsepoort, de Naamsestraat, het Koningsplein en de Kunstberg. Op het einde spreken de vakbondsleiders de betogers toe.

16
Baert
16
Baert
16
Baert
16
BELGA
16
Baert
16
Baert
16
BELGA
16
BELGA
16
BELGA
16
BELGA
16
BELGA
16
Baert
16
Baert

228 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Serge Vanlandewyck

    Het zijn altijd diegenen die al een mooi loon met allerlei voordelen hebben , die staken en de boel op stelten zetten . Ga is in de privé sector kijken , bij een kleine onderneming , waar je nog moet werken voor je loon . Daar heeft men nog nooit gehoord van ziektedagen opsparen, welke clown heeft dat ooit goedgekeurd ?

  • Tony Thijs

    “Voor ons is dit een minister die zeer moeilijk tot niet bereikbaar is, nooit deelneemt aan vergaderingen en alles afschuift op medewerkers en administratie”. De ideale minister van ambtenarenzaken dus..

Lees meer