Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.

Treintickets voor werkzoekenden worden gratis

Vorig jaar maakten slechts 5.542 werkzoekenden gebruik van goedkopere treintickets van 1 of 2 euro om zich te verplaatsen voor een sollicitatiegesprek. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Tom Ongena. Volgens Crevits worden de tickets binnenkort gratis.

Werkzoekenden die de trein willen nemen om naar een sollicitatiegesprek te gaan bij een werkgever of uitzendkantoor, of om deel te nemen aan een examen bij Selor, kunnen aanspraak maken op een goedkoop treinticket van 1 of 2 euro. 

Wie dat wil aanvragen, moet ten vroegste vijf dagen voor het gesprek of examen met de uitnodiging naar een VDAB-kantoor gaan. Daar gaat de bemiddelaar na of de betrokkene recht heeft op de reductie. Is dat het geval, dan krijgt hij twee attesten: één om af te geven aan de loketbediende in het station en één om aan de conducteur in de trein te tonen. 

Omslachtig

De procedure is te omslachtig, concludeert Ongena. "Laat ons de coronacrisis aangrijpen om het systeem versneld te digitaliseren en het groeiende aantal werklozen dat er dreigt aan te komen, te informeren dat deze maatregel er is voor hen", zegt hij.

Minister Crevits laat weten dat VDAB en NMBS in overleg zijn om een digitaal systeem uit te rollen voor alle werkzoekenden. “Een digitaal ticket is ook goedkoper, want de administratieve kost van één euro valt weg. Werkzoekenden die gaan solliciteren, zullen dat binnenkort met een gratis treinticket kunnen doen”, reageert de minister. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    Als je vlak voor de lockdown een nieuw bus- en treinabonnement had gekocht voor 3 maanden, ben je je centen wel kwijt. Ik wil daar niet over zeuren, want we moeten allemaal solidair zijn natuurlijk, en wat maakt het voor een gewone werkmens ook uit? 115 euro links laten vallen, 90 euro rechts verliezen, TW of ontslag zonder eerlijke vergoeding, … het moet allemaal kunnen in deze moeilijke tijden, maar ik kan me voorstellen dat dit voor bepaalde gezinnen een flinke streep door de rekening is.

  • Jan Hebbelinck

    Ze zullen plots nogal solliciteren aan de kust denk ik.

Lees meer