3 Illustratiebeeld
ANP Illustratiebeeld

TUI fly vliegt met twee Boeing 737 MAX-vliegtuigen (veilig) terug naar Brussel

De Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly Belgium vloog vandaag twee van haar Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen terug naar Brussel. De toestellen vlogen zonder passagiers naar hun thuisbasis. Dergelijke vluchten zijn toegelaten, ook onder het Europese vliegverbod, zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere.

TUI fly Belgium heeft vier MAX-vliegtuigen in de vloot. Twee ervan stonden al op Brussels Airport toen het Europese vliegverbod dinsdagavond van kracht werd. Maar de twee andere moesten worden afgeleid, naar Alicante (Spanje) en Bologna (Italië). 

Vandaag keerden ook die twee vliegtuigen terug naar hun thuisbasis. Hoewel het Europese luchtruim werd gesloten voor 737 MAX-vliegtuigen, zijn dergelijke "ferryvluchten" toegelaten, aldus Demeyere. 

Toegelaten ferryvlucht

Dat staat ook expliciet in de beslissing van de Europese luchtvaartautoriteit EASA. "Er mag niet met het vliegtuigtype worden gevlogen, uitgezonderd een enkele niet-commerciële ferryvlucht om het toestel te laten terugkeren naar een plaats waar de verwachte corrigerende handelingen kunnen worden uitgevoerd."

Mogelijk zal constructeur Boeing zijn klanten vragen om aanpassingen te doen aan de MAX-vliegtuigen (software ...) alvorens ze opnieuw de lucht in mogen. In Brussel is TUI fly beter uitgerust om daar gevolg aan te geven.
De maatschappij vroeg ook toestemming aan de verschillende landen waar de toestellen over vlogen op hun weg naar België.

3
ANP

Twee crashes op enkele maanden tijd

Het vliegverbod kwam er na de recente crash van Ethiopian Airlines. Het vliegtuig crashte zes minuten na het opstijgen. Alle inzittenden, maar liefst 157 personen met 35 verschillende nationaliteiten, kwamen daarbij om. Bovendien was het al de tweede crash op korte tijd met een Boeing 737 MAX 8-vliegtuig. Vijf maanden geleden stortte hetzelfde vliegtuigmodel van Lion Air ook al neer. 

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
3
ANP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer