Jean-Louis Denis in 2012.
Belga Jean-Louis Denis in 2012.

Twee aanhoudingen bij huiszoekingen moslimpredikers

Van de vijf personen die vanochtend zijn opgepakt bij zes huiszoekingen in verschillende Brusselse gemeenten, onder wie de moslimprediker Jean-Louis Denis, zijn twee personen aangehouden. De onderzoeksrechter heeft de twee aangehouden op verdenking van deelname aan activiteiten van een terroristische groep als leiders, het aanzetten tot plegen van terroristische misdrijven en het aanwerven voor het plegen van terroristische misdrijven. Dat meldt het federaal parket vanavond.

Bij de verdachten is ook één minderjarige, die op beslissing van de jeugdrechter is vrijgelaten onder voorwaarden. Hij zal echter geplaatst worden zodra er plaats voor hem is.

Een andere verdachte is eveneens in verdenking gesteld van deelname aan activiteiten van een terroristische groep, het aanzetten tot plegen van terroristische misdrijven en het aanwerven voor het plegen van terroristische misdrijven. Hij wordt evenwel niet als een leider van een terroristische groep beschouwd en is vrij onder voorwaarden.

Bij zes huiszoekingen in verschillende Brusselse gemeenten werden vanochtend vijf personen opgepakt, onder wie moslimprediker Jean-Louis Denis, bijgenaamd 'Le Soumis'. De vijf, onder wie één minderjarige, worden ervan verdacht dat ze verschillende jongeren zouden geronseld hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog.

De 39-jarige Jean-Louis Denis, een Belg die zich tot de islam bekeerde en er een radicale interpretatie van dat geloof op nahoudt, organiseerde met de Resto du Tawhid onder meer in Schaarbeek voedselbedelingen. Hij zou van die bedelingen echter geprofiteerd hebben om zijn radicale overtuigingen te prediken en jongeren ertoe aan te zetten naar Syrië te vertrekken.

Lees meer