2
Photo News / Barbieux

Tweede deel reconstructie Mawda: agent die dodelijk schot afvuurde, doet zijn verhaal

In een loods op de voormalige terreinen van de civiele bescherming in Ghlin (Bergen) is vanochtend het tweede deel begonnen van de reconstructie van de schietpartij waarbij de Iraaks-Koerdische peuter Mawda (2) overleed. De agent die het dodelijke schot afvuurde tijdens de achtervolging met het mensensmokkelbusje legt vandaag uit wat er gebeurd is. 

Het mensensmokkeltransport sloeg in mei vorig jaar in het donker op de vlucht voor politiewagens die het busje wilden doen stoppen. Tijdens de achtervolging vuurde een politieman een schot af. De kogel doorboorde Mawda’s wang. Het kind werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed in de ambulance. Achteraf bleek dat de communicatie tussen verschillende politiediensten slecht was verlopen.

Begin juni gaf de vermeende bestuurder van het busje dat het gezin van Mawda vervoerde al uitleg over het verloop van die fatale nacht. De vader van het doodgeschoten meisje moest de speurders zeggen waar hij precies in het busje zat. Ook vandaag is hij aanwezig om het verhaal van de agent te horen. De moeder van Mawda is er niet bij, net als vorige keer. Zij vindt de confrontatie te zwaar.

Per ongeluk

De politieman die het schot afvuurde heeft heel precies uitgelegd wat er gebeurde tijdens de achtervolging op de E42. “Hij heeft de achtervolging bijna op de seconde nagedaan zoals hij het zich herinnert”, zegt zijn advocaat Laurent Kennes. De politieman toonde waar de politiewagen zich bevond ten opzichte van het busje van de mensensmokkelaars. “Mijn cliënt heeft herhaald wat hij eerder al zei: het schot was per ongeluk. Hij nam zich voor om op de band te schieten. Door een bruuske beweging schoot zijn arm omhoog en ging het wapen af. De kogel vertrok door het raam. U moet weten, hij had nog nooit eerder zo’n achtervolging gedaan. Zijn dagelijks werk bestond uit het stoppen van snelheidsovertreders. Dat iemand zelfs niet stopte nadat hij en zijn collega een wapen toonden hadden ze nog nooit meegemaakt.”

De agent herhaalde vandaag opnieuw dat hij niet wist dat er mensen achterin het busje zaten. “Anders had hij nooit geschoten.

Ook voor de advocaten van de vermeende bestuurder van het mensensmokkeltransport was het een cruciale dag. De opgepakte Irakees houdt immers vol dat hij niet achter het stuur zat tijdens de achtervolging. “Laten we zeggen dat de verklaringen van de politieman nog meer twijfel zaaien over de identiteit van de chauffeur”, aldus Dimitri De Beco.

2 .
Photo News .

66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Liliane Vervliet

    Sterkte aan de agent die het kind dood schoot.Het meisje werd als levend schild gebruikt door de enige schuldigen in dit drama :de passagiers in het busje.Dit is een vreselijk ongeval dat de agent nu verdachte maakt aan het doden van een kind.Die man draagt dit ook mee zijn leven lang.

  • Anne Jacobs

    Ik dacht dat de politie getipt was, dat er een busje met mensensmokkelaar op weg was naar Engeland en dat het busje bemand was met mensen??? Nu wist men niet dat er mensen achteraan in het busje zaten? Halloooo!

Lees meer