Joel Hoylaerts / Photonews

Tweede dode als gevolg van legionellabesmetting

In Gent is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Het gaat om de tweede dode na de recente uitbraak van de ziekte. Het slachtoffer is de 70-jarige Walter Goossens uit Evergem, bevestigt burgemeester Joeri De Maertelaere. Vandaag zijn er geen nieuwe patiënten bijgekomen, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het totale aantal bevestigde patiënten staat op zeventien. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent, vandaag stierf een zeventiger in het AZ Sint-Lucas. De man had een verminderde weerstand, een indicatie dat vooral oudere of verzwakte mensen in de gevarenzone vertoeven.

“Omwille van de privacy van de patiënt en de familie kunnen we geen details geven”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “De ziekenhuizen hebben ons bevestigd dat zes besmette patiënten intussen weer thuis zijn, zeven anderen zijn aan de beterhand. Twee patiënten liggen op intensieve zorgen, een van hen is nog kritiek.”

“Onze gedachten zijn bij de familieleden en nabestaanden van het slachtoffer. We duimen voor een spoedig herstel van de overige patiënten”, laat De Maertelaere weten.

Hoe krijg je legionella?
In tien jaar tijd is het aantal besmettingen met legionella in Vlaanderen verdrievoudigd, van 49 gevallen naar 147. Legionella duikt dus jaarlijks op, maar een uitbraak zoals nu in de regio van Evergem komt maar heel zelden voor. “Ook al kom je met de bacterie in contact, je wordt niet automatisch doodziek”, klinkt het.

Legionella is een bacterie die overleeft in water en zich bij warmte vermenigvuldigt. Als het besmet water verneveld wordt en die nevel rechtstreeks wordt ingeademd, kan de bacterie in de longen belanden. “Een infectie gebeurt dus enkel door waterdruppeltjes rechtstreeks in te ademen”, benadrukt microbiologe Katrien Lagrou (UZ Leuven). Vervolgens kan je beginnen te hoesten zonder slijm op te geven, koorts krijgen en pijn bij het ademen - zoals een longontsteking dus.

Bekijk ook: Wat is legionella en hoe raak je besmet?

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Robert DE REU

    Woon persoonlijk ook midden in dit Kanaalgebied, echt bang ben ik niet, bang zijn is altijd een slechte raadgever. Maar inderdaad geen reactie van onze Minister van volksgezondheid, foei !! En het ergste is reken maar niet dat we ooit de juiste oorzaak zullen weten, gaat de doofpot in en de slachtoffers zullen met vele vragen in de kou blijven staan.

  • Marie-yolande Vandersmissen

    Het zal nog niet erg genoeg zijn,moeten er eerst meer doden vallen voor er een reactie komt?Schandalig,woon maar in die omgeving,waar zit volksgezondheid?Verkiezingen?

Lees meer