De gevangenis van Sint-Gillis
belga De gevangenis van Sint-Gillis

Twintig gedetineerden krijgen schadevergoeding voor "onmenselijke behandeling”

De Belgische staat is veroordeeld voor de "onmenselijke behandeling" van twintig gedetineerden in vier Belgische gevangenissen tijdens de cipiersstaking van april tot juni 2016. De gevangenen zullen een schadevergoeding krijgen, bericht RTL Info vandaag.

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel vonniste op 13 juni dat de Belgische staat zijn verplichtingen niet is nagekomen. De staat werd veroordeeld voor de onmenselijke behandeling van de gedetineerden. "De staking is geen geval van overmacht dat de Belgische staat ontheft van zijn verplichtingen die voortvloeien uit artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens."

De twintig gevangenen komen uit vier gevangenissen: die van Nijvel, Sint-Gillis, Vorst en Itter. In Itter krijgen vier gedetineerden bijvoorbeeld 800 euro van de staat, net als de advocatenkosten. Eind mei had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische staat al veroordeeld voor "onmenselijke behandeling" van een gevangene van de gevangenis van Itter in 2016. Het was niet de eerste keer dat het EHRM de Belgische staat veroordeelde in een dergelijke zaak.

62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Ontelbare slachtoffers worden in de steek gelaten, zelfde laken een broek: aanklagen

  • Ruddy Dooms

    En wat met de slachtoffers; de Romeinen hadden geen problemen met overvolle gevangenissen of met klachten van gedetineerden.

Lees meer