Baert Marc

UCLouvain onderzoekt invloed van lockdown op geestelijke gezondheid

De Université Catholique de Louvain gaat in samenwerking met de Universiteit Antwerpen onderzoeken wat de impact van een lockdown op het psychologisch en sociaal welzijn van de bevolking is. Ze doet dit via een enquête die vandaag in België, Frankrijk en Nederland gelanceerd wordt.

Nu de overheid maatregelen genomen heeft, zijn de sociale contacten en activiteiten beperkt. De onderzoekers willen weten op welke manier en in welke mate dat de levensstijl van de respondenten verandert. Daarnaast peilen ze naar de gevoelens die de mensen daarbij hebben, naar de eventuele hulp die ze krijgen en naar hun fysieke en mentale gezondheid. Ook de werksituatie van de respondenten nemen de onderzoekers in overweging.

De UCLouvain wil met die vragen de impact onderzoeken van een lockdown op de sociale relaties en op de geestelijke gezondheid. "Sociale relaties zijn een belangrijk onderdeel van de geestelijke gezondheid. Insluiting vermindert echter het sociale contact. Wat is de impact daarvan op de geestelijke gezondheid op korte, middellange en lange termijn?” zegt Vincent Lorant, onderzoeker aan de UCLouvain, Institute of Health and Society.

“Andere risico’s worden vergeten”

"Op dit moment heeft de regering haar energie gericht op het beheer van de epidemie. Hierdoor worden de andere risico's vergeten." Een deel van de bevolking is namelijk psychologisch fragiel en een lockdown zou hun situatie volgens de onderzoekers wel eens kunnen verslechteren.

Meer informatie over de enquête kunt u hier vinden.

Deze enquête staat los van de coronastudie van de UAntwerpen, die via wekelijkse bevragingen wil achterhalen hoe de Belgen hun gedrag aanpassen aan de coronacrisis. Meer dan 560.000 landgenoten namen er afgelopen dinsdag aan deel en uit de eerste gegevens bleek toen dat meer Belgen gingen thuiswerken na de oproep van de overheid.

Lees meer