UGent-rector Rik Van de Walle. (Archieffoto)
BELGA UGent-rector Rik Van de Walle. (Archieffoto)

UGent overweegt tijdelijke schorsing van studentenclub KVHV na seksistische lezing Jeff Hoeyberghs

De Universiteit Gent overweegt om de rechtse studentenvereniging KVHV tijdelijk te schorsen. Dat meldt de UGent in een mededeling.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aanleiding is de passage van Jeff Hoeyberghs bij het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond aan de UGent. De plastisch chirurg uit Maaseik deed er vorige week tijdens een lezing een reeks seksistische en vrouwonvriendelijke uitspraken, die heel wat verontwaardiging hebben uitgelokt. 

Zo zouden volgens Hoeyberghs vrouwen niet geschikt zijn als wetenschapper, en zorgen kinderen van alleenstaande moeders voor problemen.

De UGent had zich eerder al gedistantieerd van de uitspraken. Nu laat de universiteit in een mededeling weten dat ze een tijdelijke schorsing van de studentenvereniging overweegt.

“De rector (Rik Van de Walle, nvdr.) heeft aan de studentenbeheerder van de UGent gevraagd om, zoals het reglement voorziet, een voorstel tot tijdelijke schorsing van KVHV te overwegen. Het voorstel werd inmiddels voorgelegd aan de Sociale Raad van de UGent. Deze raad zal hieromtrent morgen een advies formuleren”, klinkt het in de mededeling.

KVHV Gent is intussen niet van plan zich te verontschuldigen omdat ze Hoeyberghs een forum bood, zo reageerde preses Robin Gouwy bij VTM NIEUWS. “De universiteit is een oord van vrij debat”, aldus Gouwy. Of het nu gaat om vrouwonvriendelijke uitspraken of niet, dat doet niet ter zake. “Elke mening moet kunnen.”

LEES OOK. Nee, de KVHV vindt de uitspraken van Jeff Hoeyberghs niet fout: “Aan taboe doen we niet” (HLN+)

50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Bernaerts

    Vrij debat? Waarom blokkeert KVHV je dan onmiddellijk als je één keer (beleefd) een andere mening post op hun FB-pagina? Van Langenhove en Schild & Vrienden doen dat trouwens ook: die laten geen enkele discussie toe, enkel napraten van hun "mening" is toegelaten.

  • Franckx Tilbeurgh

    Hoop van harte dat Studentenvereniging KVHV ongeschonden uit de strijd zal komen. Dat hebben ze gewoon verdiend! Franckx van Tilbeurgh

Lees meer