Mahinur Özdemir in het Brusselse parlement in 2009.
BELGA Mahinur Özdemir in het Brusselse parlement in 2009.

Uitgesloten cdH-parlementslid weigert mandaten terug te geven

Het Brusselse parlementslid Mahinur Özdemir, die vrijdag uit het cdH werd gezet omdat ze weigerde de Armeense genocide te erkennen, is niet bereid haar mandaten terug te geven aan de partij. Dat heeft ze aan de RTBF verklaard. Özdemir vindt haar uitsluiting onrechtvaardig en is dus vast van plan zowel parlementslid in Brussel als gemeenteraadslid in Schaarbeek te blijven.

"Ik heb de regels die mijn verkiezing mogelijk maakten, niet overtreden. Ik heb niets onwettigs gedaan", aldus Özdemir. "Ik ben volledig in lijn met de Grondwet en de regels van de partij. Vandaag zijn het de kiezers die me het mandaat hebben toevertrouwd. Het cdH heeft me de plaats als parlementslid niet op een zilveren schaaltje aangeboden."

Op een reportage van RTL-Tvi was donderdag te zien hoe het cdH-parlementslid met Turkse roots tot tweemaal toe de camera's ontvlucht om geen vragen over de Armeense genocide te moeten beantwoorden. Naar aanleiding daarvan moest ze voor de deontologische commissie van het cdH verschijnen. Toen ze ook daar weigerde de Armeense genocide te erkennen, werd Özdemir uit de partij gezet.

Özdemir blijft haar uitsluiting onrechtvaardig vinden, omdat ze naar eigen zeggen geen fout heeft begaan. "Ik heb nooit uitspraken gedaan die de partij schade kunnen berokkenen. Het is jammer genoeg de manier waarop het cdH de zaken heeft beheerd, die tot de huidige toestand heeft geleid." Ze voelt zich ook in de steek gelaten door het cdH. "Tot vandaag heb ik een foutloos parcours gereden. Ik heb steeds in de geest van de partij gewerkt."

'Ik heb niets onwettigs gedaan'

Mahinur Özdemir

Het bureau van het cdH staat unaniem achter de beslissing om Brussels parlementslid met Turkse roots Mahinur Özdemir uit de partij te zetten omdat ze weigert de Armeense genocide te erkennen. Dat liet de partij vandaag na afloop van de bureauvergadering weten. "De erkenning van een genocide laat geen dubbelzinnige houding toe en vraagt volledige duidelijkheid", luidt het.

Lees meer