BELGA

Uittredingsvergoeding parlementsleden beperkt in afwachting breder debat

Ook de uittredingsvergoeding van Kamerleden en senatoren wordt beperkt tot 150 procent van het salaris van een parlementslid. Dat staat in een wetsvoorstel dat unaniem groen licht kreeg in de Kamercommissie Grondwet en Politieke Vernieuwing. Enkel PVDA onthield zich.

Vandaag kan de uittredingsvergoeding die een gewezen parlementslid krijgt van Kamer of Senaat zonder beperking gecumuleerd worden, onder meer met inkomsten van andere openbare mandaten. Een Kamerlid of senator die nog een ander mandaat bekleedt - vaak burgemeester of schepen -, ziet zijn inkomen beperkt tot 150 procent van het salaris van een kamerlid.

Correctie

Een wetsvoorstel van Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld), Valerie Van Peel (N-VA), Barbara Pas (Vlaams Belang), Nahima Lanjri (CD&V) en François De Smet (DéFI) voert dezelfde beperking in voor uittredingsvergoedingen. Daarmee wordt een “anomalie” technisch gecorrigeerd, merken meerdere volksvertegenwoordigers op.

Veel verder

PVDA wilde evenwel veel verder gaan. De partij diende verschillende voorstellen in waarin onder meer de uittredingsvergoeding geschrapt werd en de parlementsleden hetzelfde regime als werknemers oplegde. 

Volgens Raoul Hedebouw gaat het argument niet op dat de uittredende parlementsleden moeten kunnen rekenen op een inkomen in afwachting van een nieuwe job. De grote meerderheid kan immers terugvallen op een andere politiek mandaat. Zo becijferde de partij dat van de 74 Kamerleden die hun zetel op 26 mei verloren er vandaag nog maar 8 geen nieuwe job hebben.

De verschillende fracties toonden zich bereid tot een reflectie over de modernisering van het statuut van parlementslid. “We hebben het probleem met een detail aangepakt. Maar we zijn vragende partij voor een fundamentele herziening van het systeem” benadrukte Georges Gilkinet (Ecolo-Groen). Voor zijn fractiegenoot Kristof Calvo moeten dergelijke hervormingen in het kader van de regeringsonderhandelingen worden aangepakt.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid grieten

    En iedereen zich maar afvragen waarom de staatsschuld steeds blijft groeien. Vergeet trouwens niet dat ze ook nog eens op een riant pensioen kunnen rekenen want dat blijft onaangetast.

  • patrick morel

    Na 5 jaar Vlaams parlement waar je al 300.00 euro kreeg, aanwezig of niet er bovenop een uittredingsvergoeding van 198.000 euro, opgeteld bijna 500.000 euro in 5 jaar. Dan zijn ze verwondert dat we ze poenpakkers noemen.

Lees meer