Thinkstock

Uitwisseling van DNA-gegevens van criminelen tussen Spanje en België leverde al 471 matches op

Sinds de start van de automatische uitwisseling van DNA-gegevens tussen België en Spanje vorige maand werden al 471 overeenkomsten tussen een Belgisch en een Spaans persoonsprofiel gevonden, meldt het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). De onder de FOD Justitie ressorterende instelling spreekt van een groot succes.

Sinds vorig maand worden er dagelijks DNA-profielen uitgewisseld met Spanje, om grensoverschrijdende criminaliteit, terrorisme en georganiseerde misdaad beter te bestrijden.

In die tijd werden 29.000 sporenprofielen van ongekende daders uit de Belgische DNA-databank vergeleken met sporen- en persoonsprofielen uit de Spaanse DNA-databank. Dat leverde 471 overeenkomsten op, openstaande sporen uit de Belgische DNA-databank waarop een identiteit kon geplakt worden. 

Onopgeloste zaken

Voor 16 procent van die sporen ging het om zware misdrijven zoals moord, zedenfeiten en terrorisme. Concreet kan de uitwisseling een doorbraak betekenen in negen onopgeloste moorddossiers, zeven zedendossiers en zes drugsdossiers, aangezien de dader nu kan geïdentificeerd worden. 

Spanje is de tiende lidstaat van de Europese Unie waarmee België DNA-profielen uitwisselt. Op korte termijn komen daar nog andere lidstaten bij zoals Bulgarije, Litouwen en Polen. Op termijn zal de uitwisseling gebeuren met alle landen die het Verdrag van Prüm ondertekenden. In dat verdrag werd het principe van de uitwisseling van DNA-gegevens vastgelegd.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Arthur Houben

    En? Wát wordt nu gedaan met die 471 gekénde terroristen, pedofielen en moordenaars? Een extra efforke en beloning door regularisering en de belgische nationaliteit misschien? En gaan ze die met familie ook controleren op sociale fraudes van uitkeringen en pensioenen of hoeft dat niet?

  • Henri Troyat

    Wel zeer gevaarlijk. Wat doe je wanneer iemand met kwade bedoelingen iets opraapt dat jij weggegooid hebt en het nadien (puur theoretisch natuurlijk, maar het kan) op een plaats delict achterlaat?

Lees meer