2 Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.

Unizo: “Hervorm werkloosheidsuitkeringen”

Unizo wil de werkloosheidsuitkeringen hervormen. Dat stelt de ondernemersorganisatie vandaag in een opiniestuk in De Morgen. Ze reageert daarmee op de stijging van het aantal langdurig werklozen.

Unizo wil de uitkeringen beperken in de tijd. Tegelijk wil de organisatie de uitkeringen optrekken, in plaats van het huidige degressieve systeem. Concreet pleit ze voor lagere uitkeringen bij aanvang van de werkloosheid, en iets hogere voor wie ondanks aantoonbare inspanningen langer dan verhoopt werkloos blijft. Als het financiële verschil tussen werken en niet-werken groot genoeg is, zal dat werklozen extra stimuleren om spontaan en actief werk te zoeken, luidt de redenering.

“Straf is niet het goede antwoord”

Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent) deelt die analyse niet. “Je lost de werkloosheid zelf niet op door de werkloosheidsuitkering te beperken in de tijd. Je ziet alleen een uitstroom van de werkloosheid naar de inactiviteit.” Bovendien vraagt niemand erom zijn job te verliezen, zegt Baert. “Een ‘straf’ is bijgevolg niet het goede antwoord.”

2 Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent).
Wannes Nimmegeers Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent).

64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Verstrepen

    Dat zouden ze wel willen nietwaar weer de mensen tot het bod uitbuiten.

  • Christian Alex

    Mr Gerry. Wanneer je als werkgever iemand aanneemt, dan is dat om te werken. Ik stel vast dat vele mensen werken zien als een soort noodzakelijk kwaad, dat erbij komt en hun werkelijke leven een of andere hobby is. Die mensen zijn niet begaan met hun werk. Bij sommige mensen neemt dat hallucinante vormen aan, die leven echt in een droomwereld. Dat het werk in België met te weinig mensen moet gebeuren, is correct, dat komt dan weer omdat die voor te veel uitkeringsgerechtigden moeten bijwerken.

Lees meer