Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld

Update van coronamaatregelen: telecomwinkels mogen open voor noodgevallen, geen meerdaagse schooluitstappen meer dit schooljaar

De dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben een update gekregen. In het Staatsblad verscheen een aangepaste versie van het ministerieel besluit. Een overzicht van de wijzigingen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Telecomwinkels

Naast voedingswinkels (met inbegrip van nachtwinkels), dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations mogen nu ook telecomwinkels (beperkt) openen. Ze mogen evenwel enkel de deuren openen voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak. Telecomwinkels die enkel accessoires verkopen, blijven dicht.

Winkels voor medische hulpmiddelen

Voor winkels voor medische hulpmiddelen geldt dezelfde beperking als voor de telecomwinkels. Ze mogen enkel open voor noodgevallen, waarbij ze eveneens slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak.

Voedingswinkels
Voedingswinkels mogen open blijven volgens de gebruikelijke dagen en uren. Er staat dus geen limiet op de openingsuren.

Meerdaagse schooluitstappen

Schooluitstappen zijn al niet aan de orde tot minstens 19 april. Meerdaagse schooluitstappen kunnen dit schooljaar (tot 30 juni) helemaal niet meer.

Huwelijken

Burgerlijke huwelijken kunnen nog doorgaan, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Religieuze huwelijken kunnen eveneens plaatsvinden, maar daarvoor gelden dezelfde voorwaarden: dus enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.

Dit betekent dat bijvoorbeeld de ouders van het koppel de huwelijksplechtigheid niet kunnen bijwonen.

Begrafenissen

Begrafenisceremonies mogen plaatsvinden indien er maximaal 15 personen aanwezig zijn - met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Het lichaam van de overledene mag niet worden blootgesteld.

Wandelen of fietsen met huisgenoten

Hier zijn de regels verduidelijkt. Personen van hetzelfde gezin of huisgenoten die samen gaan wandelen of fietsen, hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Reizen

In de vorige versie van het ministerieel besluit stond al dat niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden. Nu is daar aan toegevoegd dat ook niet-essentiële reizen naar ons land niet zijn toegestaan.

Lees ook:

Er komt warm lenteweer aan, maar wat betekent dat voor het coronavirus? (+)

Als een Française om ‘masker 19' vraagt, weet apotheker dat hij de politie moet bellen (+)

71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cris Verwilligen

    Als iedereen eens even rationeel nadenkt en zelf beslist met alle info wat het risico is of hij/zij thuisblijft of niet, dan zou het al veel beter zijn. Maar probeer dit niet emotioneel te behandelen. +/- 80.000 doden per dag (incl Corona), geboorte 200.000/dag op een totaal van 7.8 Ma wereldwijd, dus bevolking groeit. Geef je enkel de cijfers, wat is je conclusie?

  • Leopold Vanhoof

    Enkel functionele verplaatsingen zijn toegelaten. Dus met de auto alleen winkelen gaan kan. Heeft er al iemand gezegd dat je niet alleen mag gaan winkelen met de moto?.

Lees meer