Wouter Van Besien (Groen)
Photo News Wouter Van Besien (Groen)

Van Besien (Groen): “De Wever vroeg ons om in Antwerpen én Vlaanderen een meerderheid te vormen”

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever heeft Groen vorig jaar voorgesteld om zowel in Antwerpen als in de Vlaamse regering samen te besturen. Dat heeft Groen-kopstuk Wouter Van Besien gezegd in het VRT-programma ‘Iedereen Kiest’. Maar volgens Van Besien waren de inhoudelijke verschillen tussen beide partijen te groot.

Na de gemeenteraadsverkiezingen duurde het een hele tijd voor er een Antwerpse coalitie gevormd werd. N-VA sprak een tijd met Groen, maar die gesprekken sprongen af. Uiteindelijk vormde De Wever een coalitie met sp.a en Open Vld.

Nu vertelt Van Besien wat er tijdens die gesprekken zoal gezegd werd. “Hij (De Wever, red.) heeft aan ons gevraagd om zowel op Antwerps niveau als op Vlaams niveau een meerderheid te vormen met de argumentatie dat er toch veel bevoegdheden samenhangen.”

Volgens Van Besien wilde De Wever de groenen verleiden met schepen- en ministerportefeuilles. Maar het Groen-kopstuk zei naar eigen zeggen op beide samenwerkingen neen, omdat de inhoudelijke verschillen tussen N-VA en Groen te groot waren. “Ik was niet bereid om een programma van een ander te gaan uitvoeren.”

Het gerucht gaat al een hele tijd in de Wetstraat dat N-VA en sp.a een voorakkoord hebben om na het Antwerpse college straks ook samen de Vlaamse regering te vormen. Beide partijen ontkennen dat, ook vanavond zei Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels dat dat niet het geval is. “Er zijn geen voorakkoorden gesloten.”

173 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Tom Faes

    Er is één zaak duidelijk , voor de nva tellen alleen de postjes en de mensen awel die kunnen de pot op .

  • florence vermeulen

    Dat de kiezers geen vragen stellen over het feit dat die GROENE-politici overal zijn, tot in de late uurtjes op congressen, vergaderingen enzomeer...maar de vraag is! Hoe geraken die daar? ..Met de bakfiets? ?...NEEN. Met een dikke wagen al dan niet met chauffeur ! .. En dan dreigen ze de auto's te verbieden voor de werkende mens! En alzo de broodwinning afnemen

Lees meer