Van drie jaar cel naar vrijspraak voor ramkraken

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Kanga Piana vandaag vrijgesproken voor twee ramkraken. De man was voor die feiten eind vorig jaar tot drie jaar cel veroordeeld. Hij liet toen verstek gaan, maar tekende later verzet aan. Met succes, want de rechtbank vond zijn betrokkenheid bij de feiten niet langer bewezen.

Dure merkkledij
De eerste ramkraak vond op 16 januari 2007 plaats bij Festival aan de Kaasrui in Antwerpen. De tweede gebeurde op 1 april bij Moda E Modi op de Frankrijklei. De daders gooiden telkens de etalage of toegangsdeur aan diggelen met een steen en gingen met dure merkkledij aan de haal. De totale buit bedroeg 84.283 euro.

Betrokkenheid niet bewezen
De politie kreeg enkele dagen later een tip dat drie Afrikanen de merkkledij verkochten in Brussel en dat Kanga Piana de feiten mee gepleegd had. De beklaagde ontkende iedere betrokkenheid. Op het ogenblik van de eerste ramkraak had hij met een van de daders gebeld, maar dat vond de rechtbank onvoldoende om hem als mededader te beschouwen. Hij beweerde bovendien dat hij toen in Brussel was.

Gsm-verkeer
Ook zijn betrokkenheid bij de tweede ramkraak vond de rechtbank niet bewezen. Uit onderzoek van het zendmastverkeer bleek immers niet dat hij in het gezelschap van de daders was. Zij waren vorig jaar tot respectievelijk drie jaar cel en twintig maanden cel veroordeeld. (belga/eb)

Lees meer