Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld).
Photo News Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld).

Van “goed gedaan en sterke boodschap” tot “belangrijke stap”: politieke wereld reageert positief op spijtbetuiging Filip

De brief van koning Filip met spijtbetuigingen voor de Belgische wandaden in Congo lokt positieve reacties uit politieke hoek uit op sociale media.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Koning Filip zet met zijn persoonlijke brief aan het Congolese volk vandaag een belangrijke stap. Het parlement zal op basis van onderzoek en dialoog mee bepalen hoe we vandaag en morgen omgaan met de moeilijke koloniale geschiedenis van België”, stelt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld).

“Spijtbetuiging Koning Filip belangrijke stap in de juiste richting. In het erkennen van de fouten uit het verleden. Maar laat het ook en vooral een stap vooruit zijn in de strijd van vandaag tegen elke vorm van discriminatie en racisme”, reageert sp.a-Kamerlid Meryame Kitir.

“Nee, spijt lost #racisme niet op. Maar fouten uit verleden onder ogen durven zien is cruciale voorwaarde om te erkennen hoe die vandaag doorwerken. En probleem écht aan te kunnen pakken”, meent haar collega in het Vlaams Parlement, Hannolore Goeman, die respect heeft voor “dit belangrijke gebaar op deze historisch belangrijke dag”.

“Op naar meer wederzijds respect en een sterke samenwerking. Goed gedaan en een sterke boodschap”, vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens. Zijn partijgenoot en Kamerlid Els Van Hoof heeft het over “een noodzakelijke en mooie spijtbetuiging”. “Nu in parlement nog bepalen hoe we er als samenleving verder mee omgaan”, aldus Van Hoof nog.

“Sterk en groots. De wonden zien en erkennen is het begin van genezing”, reageert voormalig Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Ook liberaal Europees parlementslid Hilde Vautmans vindt de spijtbetuiging "moedig”. “Enkel door het erkennen van de gruwel scheppen we ruimte voor genezing”, schrijft Vautmans.

“Het is belangrijk dat deze eerste stap gezet wordt in de erkenning van onze koloniale geschiedenis”, laat Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) weten. “Met deze brief erkent de koning dat die geschiedenis ook nu nog effect heeft, door het te linken met de discriminatie die op vandaag bestaat.”

Ook Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) reageert op de spijtbetuiging. “Je kan bedenkingen formuleren, nuances aanbrengen maar dit is een belangrijke stap voor wie het verleden in de ogen wil kijken. Waardig en moedig. Het brengt erkenning, diepgang en ernst in het debat.”

“Met zijn brief en spijtbetuiging over het koloniaal verleden schrijft Koning Filip I geschiedenis. De vorst voelt de veranderde tijdsgeest aan en neemt afstand van een van zijn voorvaderen. Respect. De Kamer krijgt nu alle ruimte voor een officieel rapport met aanbevelingen”, zegt ook ook Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

De Vriendt wijst er ook op dat het werk met de spijtbetuigingen niet af is: “De Congo-commissie gaat binnenkort van start in het parlement. Als een land worstelt met haar verleden, kun je de verwerking ervan niet uitsluitend overlaten aan academici. Het is aan de politiek om de pijnlijke waarheid te assumeren én om er scherpe conclusies aan vast te knopen. De politiek moet de handschoen opnemen om zo te komen tot een officieel discours, het erkennen van betrokkenheid, richtlijnen over de publieke ruimte en excuses door onze instellingen. Ook over de teruggave van gestolen voorwerpen uit Congo dringt een beslissing zich op.”

Waals MR-viceminister-president Jean-Luc Crucke meent dat de kamercommissie die zich over het koloniaal verleden van België zal buigen “de rest van de weg moet afleggen die geopend werd door de koning met een ‘meer dan symbolisch gebaar’”. Zo verklaarde hij op Bel RTL.

Ook voor Ecolo is de brief van de koning op verschillende vlakken historisch: “Voor de eerste maal erkent en benoemt een koning in functie wat in die periode gebeurd is. Voor de eerste maal wordt ook het verband gelegd tussen het koloniaal verleden en de huidige gevolgen inzake racisme en discriminatie”, stellen de covoorzitters Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet in een mededeling.

Gewezen Brussels minister Céline Fremault (cdH) vindt de brief met spijtbetuigingen “een historisch gebaar” die “onze twee landen en hun burgers dichter bijeen brengt op deze 30 juni”.

Lees ook: 

Redactrice Nadine Van Der Linden over de onverwachte stap van onze vorst: “Excuses aanbieden, het is een kunst” (+)

Moeten standbeelden Leopold II weg? En moet koning Filip excuses aanbieden voor koloniaal verleden? Dit vinden onze partijen (+)

Filip doet wat zijn oom en vader nooit deden: spijt betuigen aan Congo (+)

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Declercq

    Logisch dat de traditionele partijen hierachter staan. Zij hebben vermoedelijk nog geld van ons over dat ze kunnen verkwisten.

  • Christian Demeester

    Dit moet dan ook voldoende geweest zijn. Als er nog iets moet betaald worden is het in de eerste plaats voor rekening van de Koninklijke Familie, zij hebben het meest geprofiteerd toen Conge privé bezit was en ten tweede aan de Franstalige gemeenschap, er hebben weinig Vlamingen zich rijk kunnen maken daar.

Lees meer