Van Grieken: "Wie gaat strijden voor Erdogan, moet Belgische nationaliteit verliezen"

Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in waardoor iedereen die zijn legerdienst doet in het leger van een land dat behoort tot de Organisatie voor Islamitische Samenwerking zijn Belgisch staatsburgerschap verliest. "Wie gaat vechten in een leger van een land waarvan de waarden haaks op de onze staan, heeft hier geen plaats meer", vindt partijvoorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken.

Van Grieken wijst erop dat de recente inval van Turkije in Syrië internationaal afgrijzen opwekt en dat ook in België de verontwaardiging groot is, maar volgens Vlaams Belang niet bij iedereen. Heel wat burgers bezitten zowel de Belgische als de Turkse nationaliteit, wat volgens de partij tot een belangenconflict leidt. 

De partij klaagt aan dat sommigen van hen momenteel in het Turkse leger dienen en dus een hand hebben bij deze inval. Zo maken de media melding van de Mechelse rapper BizzyBlaza die met het Turks leger vecht in Syrië en daarmee pronkt op sociale media. Daarnaast is de Voetbalbond een onderzoek gestart naar de jeugdvoetbalploeg Turkse FC uit Beringen die de militaire groet brengt. "Het is duidelijk dat de dubbele nationaliteit leidt tot belangenconflicten. Tijd dat men er dan ook komaf mee maakt. Vlaams Belang wil alvast het voortouw nemen", zegt Kamerfractieleidster Barbara Pas.

Partijvoorzitter Van Grieken wil in de praktijk dat men stappen onderneemt tegen Belgische staatsburgers die gaan vechten voor een buitenlandse mogendheid en diende daar een wetsvoorstel toe in. "Wie voor een leger van een land gaat vechten waarvan de waarden haaks op de onze staan, dient zijn staatsburgerschap te verliezen", meent hij. Wie zijn steun verleent aan een krijgsmacht behorend tot de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, moet de Belgische nationaliteit ontnomen worden, zo vindt de partij. 

LEES OOK. De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?

Bekijk ook:

Onderzoek naar“militaire groet” van Turkse voetballertjes

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

125 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lucien Van den borre

    INDERDAAD TOM groot gelijk zo geraken we misschien eens van die eeuwige profiteurs met hun dubbele nationaliteit af. meer dan waarschijnlijk komen ze dan waar gewond?????????? terug en kunnen ze op invaliditeit...….. weeral kassa kassa

  • Philip Maes

    Peter Janssen, dubbele nationaliteit is niet iets wat je kiest. Je hebt het als individu automatisch, eenvoudigweg door toepassing van twee nationaliteitswetten. In veel gevallen kan je er ook geen afstand van doen. Toevallig kan het voor Turken bv niet, tenzij ze bepaalde voorwaarden vervullen zoals hun legerdienst doen in Turkije.

Lees meer