Dimitri Fourny.
BELGA Dimitri Fourny.

Van kiesfraude verdachte cdH'er trekt opnieuw lijst bij herstemming in Neufchâteau

CdH'er Dimitri Fourny trekt in juni opnieuw de lokale lijst in Neufchâteau. De inwoners van de Luxemburgse stad mogen op 16 juni nog eens na de stembus nadat de provinciegouverneur de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober ongeldig heeft verklaard, omdat Fourny verdacht wordt van verkiezingsfraude.

De lijst 'Agir Ensemble' van Dimitri Fourny haalde in oktober een nipte verkiezingsoverwinning in Neufchâteau. Fourny, toen ook cdH-fractieleider in het Waals parlement, werd burgemeester. Maar de cdH'er zou gesjoemeld hebben met volmachten van rusthuisbewoners. De ruim vijftig stemmen die betwist worden, zouden zijn concurrent Yves Evrard (MR) een beslissende extra zetel in de gemeenteraad kunnen opleveren. 

Fourny is officieel in verdenking gesteld voor verkiezingsfraude en moest afzien van zijn lijsttrekkersplaats voor de verkiezingen van 26 mei. De provinciegouverneur van Luxemburg verklaarde de lokale verkiezingen van oktober bovendien ongeldig, waardoor de inwoners op 16 juni opnieuw naar de stembus moeten.

Ook lijstduwer in verdenking gesteld

De cdH'er houdt zijn onschuld staande en zal ook nu de lijst van 'Agir Ensemble' trekken. Zijn partijgenoot en schepen Daniel Michiels, net als Fourny in verdenking gesteld voor verkiezingsfraude, duwt de lijst opnieuw, kondigt de lokale partij aan in een persbericht.

Fourny heeft tegelijkertijd een brief geschreven aan de inwoners van zijn stad, waarin hij zijn onschuld uitschreeuwt. "Tijdens de laatste verkiezingen zijn zaken gebeurd die ik choquerend vind. Ik wil zo plechtig mogelijk bevestigen: ik ben onschuldig. Ik zal mijn totale eerlijkheid en die van mijn naasten bewijzen", klinkt het daarin. Naast Fourny zijn ook zijn echtgenote en dochter in verdenking gesteld.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leonarda Van Opbroecke

    Hij gaat toch zelf opdraaien voor de kosten?

Lees meer