Vincent Van Quickenborne bij VTM nieuws vanmiddag.
VTM nieuws Vincent Van Quickenborne bij VTM nieuws vanmiddag.

Van Quickenborne snoeihard voor Rutten: “Tijd voor een nieuwe voorzitter”

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne vindt het tijd voor een nieuwe partijvoorzitter, omdat de partij volgens hem te veel naar links is opgeschoven. Dat zei hij vanmiddag bij VTM Nieuws. Hij overweegt zich zelf kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap. 

De Vlaamse liberalen organiseren in maart volgend jaar voorzittersverkiezingen. De partij deed het bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei niet goed, en volgens verschillende Open Vld-kopstukken is het dan ook tijd voor een nieuwe kopman of kopvrouw. Ook Vincent Van Quickenborne is het daarmee eens. “Onze partij verliest al sinds 2004 stemmen, we kunnen niet tevreden zijn met de uitslag dit jaar”, zei hij zondagmiddag bij VTM. “Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw.”

Volgens de Kortrijkse burgemeester is de partij de laatste jaren onder leiding van Gwendolyn Rutten te veel naar links opgeschoven. “De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen”, vindt hij. Het is volgens Van Quickenborne dan ook zo goed als uitgesloten dat Open Vld federaal snel in een paarsgroen scenario stapt, waar de Franstalige meerderheidspartijen PS, Ecolo en MR op aan lijken te sturen. “Iedereen die hoopt dat we dat snel-snel zullen doen, is eraan voor de moeite”, klonk het.

Vooral de groene partijen zijn Van Quickenborne een doorn in het oog. “Samengaan met Groen-Ecolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgang, en als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt.”

De liberalen hopen dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopstuk Elio Di Rupo nu snel aan tafel gaan zitten en de federale formatie in gang zetten. Open Vld wil eventueel een staatshervorming steunen als dat nodig is, zei Van Quickenborne nog, maar dan wel in onderling overleg “en niet alles of niets, confederalisme of niets”. 

186 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Vanthillo

    Ooit moest VQ de plaat poetsen om de erfopvolging van De Croo junior mogelijk te maken. Gelukkig voor hem en eerder toevallig werd hij burgemeester van Kortrijk. Zijn ambities zijn hiermede niet getemperd en lonken nu naar het voorzitterschap. Zijn uitspraken bij VTM dat de partij teveel naar links is opgeschoven zijn een bekentenis van formaat. Ook O-VLD heeft dus standen met een overwicht aan unitaristische links-liberalen.

  • Frederik Janssens

    Dat de VLD maar uit de regering blijft. Weg met de voordelen voor zelfstandigen en de rijken!

Lees meer