VTM NIEUWS

Van Ranst: “Nu nog teruggevlogen Belgen preventief in quarantaine zetten heeft weinig zin”

Viroloog Marc Van Ranst ziet de situatie op Brussels Airport stilaan verbeteren, nadat er eerder deze week foto’s waren opgedoken van toekomende reizigers die aan de bagageband de omgangsafstand van anderhalve meter niet in acht namen. Dat verklaarde hij zaterdagavond op VTM NIEUWS.   

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een cameraploeg vroeg vandaag aan gelande Belgische toeristen of aan de koffersband nu wel de nodige afstand wordt gehouden.  De geïnterviewde personen antwoorden allen bevestigend.  Van Ranst vindt niet dat gerepatrieerde Belgen preventief in quarantaine hoeven. Hij acht dat in deze fase van de epidemie nog weinig zin hebben. Ook moet Brussels Airport volgens de K.U.Leuven-professor niet meteen dicht. Eens de teruggehaalde landgenoten terug op Belgische bodem zijn, ziet hij de Zaventemse luchthaven zelf tot stilstand komen.

“Not done, Onverantwoord en dom”, is Van Ransts reactie dan weer op het sluikcafé in Tienen dat afgelopen nacht toch stiekem de deuren opendeed en zo het verbod negeerde. 

Ook kreeg hij de vraag of een ijssalon wel de deuren mocht openen voor take-away, nadat VTM NIEUWS had vastgesteld dat een etablissement in Antwerpen vandaag gewoon open was. De viroloog denkt niet dat er specifieke richtlijnen voor ijsverkopers zijn. Hij hoopt alleen dat de nodige afstandsregels ook in het lentezonnetje worden opgevolgd.  De ijsjeszaak had klevers op het trottoir aangebracht om klanten te wijzen op de minimumafstand.

“In de lijn van de verwachtingen”

Eerder in de uitzending was collega-viroloog en interfederaal woordvoerder van het Crisiscentrum Steven Van Gucht te gast. De dertig nieuwe coronaoverlijdens in de afgelopen 24 uur is de grootste stijging tot dusver op één dag, maar “ligt in de lijn van de verwachtingen.” (Lees er hier meer over)

De professor herhaalt zijn oproep aan de jongeren en benadrukt dat ook zij besmet kunnen raken, waardoor ze het virus verder kunnen verspreiden. Hij hamert erop dat het belangrijk is dat iedereen, ook jonge mensen, hun gedrag moeten aanpassen.  De viroloog vindt dat de quarantainemaatregelen over het algemeen  goed worden opgevolgd.

74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tessa Vandermout

    Van Ranst wil ten koste van alles aan groepsimmuniteit doen en daar mensen voor opofferen. Nu hij er niet meer officieel voor kan en mag uitkomen dan maar op deze verdoken manier !

  • Marion van Ginneken

    En maar lekker eigenwijs blijven doen.Nog maar eens een bewijs voor mij dat de regering nooit naar zijn volk luistert ,zeker niet handelt voor hun bestwil en dat er altijd met 2 maten en gewichten worden gemeten.

Lees meer