Marc Baert

Van Ranst: “Reizen is niet de enige oorzaak, virus is nooit deftig weg geweest”

We gaan in de tweede coronagolf ‘een week van de waarheid’ tegemoet. Viroloog Marc Van Ranst verwacht de komende dagen geen daling in het aantal besmettingen, maar hoopt op een mogelijke afvlakking op het einde van de week. “Maar zelfs dan ben ik misschien te optimistisch gesteld”, zei hij in ‘De Ochtend’ (Radio 1). “Reizen is niet de enige oorzaak voor de tweede golf. Het virus is hier nooit deftig weggeweest.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Indien effectief het aantal besmettingen minder snel stijgt, zou dit een gevolg kunnen zijn van de verscherpte maatregelen al hebben we daar nu nog geen indicatie van.”

Op de vraag of de R-waarde momenteel daalt, antwoordde de viroloog dat dit afhangt van de berekeningswijze. De R-waarde ook reproductiegetal genoemd, geeft aan hoeveel besmette personen op hun beurt anderen besmetten. “Sciensano richt zich voor hun berekening vooral op het aantal hospitalisaties. Zij komen uit bij 1,1 wat een goed resultaat is. De U-Hasselt berekent het reproductiegetal aan de hand van het aantal nieuwe gevallen. De UHasselt-vorsers komen uit op 1,5. Ik denk dat dit laatste cijfer meer overeenkomt met de recente aantal besmettingen. We zien het aantal besmettingen dag na dag omhoog gaan”. “In de laatste dagen waar we betrouwbare gegevens over hebben (28 en 29 juli), klimt het aantal besmettingen naar bijna zevenhonderd nieuwe gevallen per dag, duidelijk meer dan het zevendagengemiddelde van 491 van vandaag”, zei hij in een Skype-interview aan onze redactie.

“Oncomfortabel hoog”

De besmettingscijfers begonnen begin juli opnieuw te stijgen, hebben we toen net als in de eerste coronagolf nuttige tijd verloren en te lang getalmd met het nemen van strengere maatregelen?, wilde De Ochtend-presentatrice Leen De Witte weten. “De curve gaat op en neer. Je kan niet bij de minste stijging meteen maatregelen nemen. Wel heb ik toen gewaarschuwd dat het niveau van het aantal coronabesmettingen oncomfortabel hoog bleef. Met deftige contacttracing had men dit kunnen vermijden. Rond 14 juli hadden we 200 gevallen per dag. Vanaf dat moment sprak ik over een tweede golf.”

De KU Leuven-prof is en blijft tegenstander van reizen naar het buitenland. “Reizen naar het buitenland is een oorzaak van de corona-opstoot, maar het is zeker niet de enige. Het virus is hier nooit deftig weggeweest. We zijn niet laag genoeg gegaan om een comfortabele situatie te creëren of om te verwachten dat de periode tussen twee golven langer ging zijn. Iets wat we volgende keer wel moeten proberen”. 

Rode zones

Van Ranst verwacht de komende dagen nog meer rode en oranje zones in Europa. Drie kantons in Zwitserland staan nu als rood ingekleurd. Iets wat de lokale overheden ginds niet snappen. Zo’n 550 Belgen in twee Intersoc-hotels in Leysin en Zinal mogen hun vakantie nog uitdoen maar moeten na terugkomst in quarantaine. Nieuwe reizigers kunnen niet afreizen.

 “Ik heb de besmettingcijfers in de drie kantons rond Genève bekeken”, aldus Van Ranst aan onze redactie. ‘Voor de kantons Genève en Vaud (met Leysin, red.) vind ik evidentie om ze rood in te kleuren, voor Wallis (Valais in het Frans, met Zinal) niet. Misschien hebben ze bij Buitenlandse Zaken meer informatie. Vaak heeft het land in kwestie meer gedetailleerde cijfers.”

Bij terugkomst in quarantaine gaan is niet eenvoudig, maar het hoort tegenwoordig bij op reis gaan

Marc Van Ranst

“Belgen die terugkeren uit een rode zone, moeten thuis in quarantaine. Dat is niet eenvoudig, maar het hoort tegenwoordig bij op reis gaan. Je weet wanneer je vertrekt, maar je weet niet met welke problemen je terugkeert. Een paar maanden geleden heb ik gezegd dat ik buitenlandse reizen niet zag zitten, dat toont zich nu.”

Lees meer