ANP

Van Ranst waarschuwt: “Koelruimtes in supermarkten of slachthuizen extra risico op besmetting”

Een goede ventilatie is van groot belang om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zeker in ruimtes waar veel mensen samenkomen. Vooral koelruimtes in supermarkten of slachthuizen vormen een extra risico, zegt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Hij verwijst daarbij naar een advies van de Hoge Gezondheidsraad.

“Hoewel nog niet duidelijk is vastgesteld hoe goed het SARS-COV-2-virus zich via de lucht kan verspreiden, blijft het virus in een aerosol ten minste drie uur lang levensvatbaar en komen er almaar meer vermoedens van besmetting via deze weg in bepaalde omstandigheden”, zo luidt het in een advies van de Hoge Gezondheidsraad over het gebruik van ventilatiesystemen en airconditioning in gebouwen. “Ventilatie en verluchting van de ruimten zijn daarom centrale elementen waarmee rekening moet worden gehouden om het risico van overdracht door de lucht te verminderen.”

Op Twitter wijst viroloog Marc Van Ranst specifiek op het gevaar van gekoelde ruimten, zoals koelkamers in slachthuizen en supermarkten: “Die worden soms minder goed geventileerd en recycleren soms te veel lucht omdat het duur is om telkens verse lucht af te koelen. Zo riskeert men grote clusters van besmettingen.” In Duitsland nam de regering al maatregelen na grootschalige corona-uitbraken bij medewerkers van slachthuizen.

Inzetten op een goede ventilatie en CO2-metingen is cruciaal in de bestrijding van het virus, zegt Van Ranst. Zeker in binnenruimten waar veel mensen samenkomen. “Elke organisatie dient na te denken over de adequaatheid van de ventilatie in hun gebouwen. Het aantal luchtwisselingen per uur moet hoog genoeg zijn. Ramen openzetten is zeker ook een laagtechnologische vorm van ventilatie.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • HENDRIK WECKSELER

    Hup weet het volgende om de mensen op te jagen en schrik aan te doen van Ranst hou eens op met uw populariteitswedstrijd het gaat beter en beter en toch constant van deze uitspraken straks durft niemand nog eten en drinken kopen

  • Carin Desmet

    Heel juist... daarmee mondmaskers ook zou moeten verplicht worden in winkels. Maar ja polithiekers denken ze alles beter weten maar ze zijn zo onbekwaam enige ze kunnen is hun zakken vullen... geen respect voor bevolking en mensen die weten over wat ze praten

Lees meer