EPA

Van Rompuy: "Stem voor het Europees project"

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad roept de Nederlanders op om voor het Europese project te stemmen. "Het is in je eigen belang om op een pro-Europese partij te stemmen", zei hij in het Nederlandse programma Buitenhof.

"Europa wordt geassocieerd met problemen", geeft Herman Van Rompuy toe. Maar ondanks de eurocrisis en de imagoproblemen willen zelfs de Grieken niet terug naar de periode voor de euro. "Men is niet tevreden over Europa maar wil het Europees project niet opgeven", aldus Van Rompuy.

Slecht imago
De cijfers uit de Eurobarometer wijzen op een grote kloof tussen burger en staat. Zo'n 60% van de Europeanen vertrouwt de Europese Unie niet. Dat wantrouwen voedt euroseptische partijen als de PVV van Geert Wilders. Maar volgens Van Rompuy is het vertrouwen in de nationale instellingen zelf nog lager. De bevolking rekent de EU vooral af op de besparingspolitiek en strenge begrotingscontrole volgens Van Rompuy. "De Europese Unie zou eigenlijk een beschermende rol moeten hebben, dat verwacht men van de overheid, dat ze beschermt tegen tegenslagen. De EU heeft het imago dat ze bestraft, dwingt tot inleveren of de grenzen openstelt."

Identiteit
Het Europa-gevoel leeft niet bij de mensen en dat valt ook op bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Tijdens de vorige Europese verkiezingen daagde slechts 43% van de kiezers op. "Europa geeft geen thuisgevoel. Het hoeft dus niet te verbazen dat sommigen weerzin voelen tegen Europa. Dat komt omdat we in de verkeerde casting zitten. We moeten dingen doen die de nationale overheden eigenlijk zouden moeten doen."

Men is niet tevreden over Europa maar wil het Europees project niet opgeven

Herman Van Rompuy

Lees meer