Van zes naar twee jaar cel in beroep voor ontvoering

Het Antwerpse hof van beroep heeft Rachid B. (43) uit Antwerpen een flinke strafvermindering toegestaan. In juni kreeg de man nog zes jaar cel voor de ontvoering en foltering van zware jongen Guy D.G. Het hof van beroep vond de foltering echter niet bewezen en veroordeelde hem daarom tot twee jaar.
 
Verdwenen cocaïne
Guy D.G. werd op 20 november 1997 ontvoerd door Rachid B. en Patrick C. nadat een partij cocaïne verdwenen was uit een container. Toen de twee problemen kregen met hun wagen, zag Guy D.G. zijn kans mooi om te ontsnappen.
 
Hij vuurde op Rachid B., maar die liep slechts een schampschot op. Patrick C. had minder geluk: hij werd in het hoofd geraakt en stierf ter plaatse.
 
Losgeld
Het duurde niet lang voor Guy D.G. opnieuw gepakt werd. Zijn ontvoerders brachten hem naar een verlaten boerderij in Retie, waar ze hem gefolterd zouden hebben. Pas nadat B. bereid werd gevonden om een kleine 75.000 euro te betalen, lieten ze hem gaan.
 
Het hof kon uit het verslag van de gerechtsdeskundige niet opmaken dat Guy D.G. op een onmenselijke manier was toegetakeld. Hij was na zijn vrijlating ook op eigen kracht naar Zuid-Amerika gevlucht, wat het hof deed besluiten dat zijn verwondingen toch niet zo ernstig konden zijn. (belga/eb)

Lees meer