Staatssecretaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein.
BELGA Staatssecretaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein.

Vanaf vandaag kan u sociale fraude melden

Vanaf vandaag kunnen burgers en bedrijven sociale fraude melden via een nieuw meldpunt, dat bevoegd staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) in het leven roept. Meldingen zullen niet anoniem kunnen gebeuren, want het indienen van het rijksregisternummer is verplicht. Binnenkort komt er ook een speciale knop voor organisaties, zoals vakbonden, werkgeversorganisaties, Test-Aankoop en de Liga voor de Mensenrechten.

Jaarlijks zijn er ongeveer 13.000 meldingen van sociale fraude. Nu komen die langs allerlei kanalen binnen, tot de persoonlijke brievenbus van de staatssecretaris toe. "Daardoor zijn de meldingen moeilijker te volgen en weten we niet altijd of ze wel op de juiste plaats terechtkomen, zegt Tommelein.

De staatssecretaris is er zich van bewust dat het meldpunt gevoelig ligt. "Maar de administratie was zelf ook vragende partij", klinkt het. "Door de verschillende velden die ingevuld moeten worden, zullen meldingen voortaan veel vollediger zijn en kunnen de verschillende inspectiediensten efficiënter samenwerken."

"Niet de ex die paar uur in het zwart bijklust"
Tommelein benadrukt ook dat het niet de bedoeling is mensen aan te sporen om hun buurman of hun ex te verklikken die een paar uur in het zwart bijklust. De prioriteit van de inspectiediensten blijft het aanpakken van sociale dumping en georganiseerde sociale fraude. "Door de informatie op het terrein te koppelen aan de informatie die we hebben via datamining en datamatching zullen de sociale inspectiediensten nog doortastender kunnen optreden. Zo voeren we de strijd tegen oneerlijke concurrentie op", luidt het.

Voor de Vlaamse liberaal is er nood aan een mentaliteitswijziging. "In België bestaan er meldpunten voor dierenmishandeling, voor gezinsgeweld, voor economische misdrijven enzovoort. Maar als we ervoor zorgen dat het melden van sociale fraude voortaan ook gestructureerd kan gebeuren, steigeren opeens heel wat mensen. Nochtans is sociale fraude een misdrijf. Het bedreigt onze sociale zekerheid en zet onze solidariteit op de helling."

Lees meer