AP

Vanaf volgend jaar stelt Google nog drie andere zoekmachines voor op je smartphone

Google laat gebruikers vanaf volgend jaar zelf kiezen welke zoekmachine ze op hun Android-smartphone willen instellen. In plaats van de standaardzoekbalk van Google kunnen ze dan ook gebruikmaken van bijvoorbeeld Bing of een andere dienst. Er zullen drie alternatieven worden aangeboden. Zoekmachines moeten betalen om in aanmerking te komen.

Google zegt in een blogpost dat de veranderingen “volgend jaar” worden doorgevoerd, maar zegt niet precies wanneer. Het keuzemenu zal verschijnen wanneer gebruikers hun telefoon voor het eerst instellen. Ze kiezen dan welke zoekmachine in de zoekbalkwidget komt te staan - het zoekbalkje dat tussen je apps staat - en welke zoekmachine als standaard in browser Chrome wordt ingesteld. Die keuze kunnen ze later ook aanpassen.

Vier zoekmachines

Er zullen vier zoekmachines worden aangeboden op het keuzescherm, waaronder Google zelf. Google zegt dat de selectie van die zoekmachines wordt samengesteld op basis van een biedingssysteem. Zoekmachines kunnen zich per land aanmelden en moeten een bedrag opgeven dat zij willen betalen om in het keuzescherm te mogen verschijnen. Naast zijn eigen zoekmachine toont Google dan nog drie alternatieven, gebaseerd op het bedrag dat zij bieden. Als er minder dan drie kandidaten zijn, worden willekeurige kandidaten geselecteerd die zich hebben aangemeld, maar geen bod hebben gedaan.

De concurrenten moeten aan enkele eisen voldoen. Zo moeten de zoekmachines in ieder geval een gratis app in de Play Store hebben en moeten ze ondersteuning bieden voor de taal van het gebied waar ze actief zijn. Daarnaast moet het gaan om algemene zoekmachine en geen gespecialiseerde variant, die alleen naar een specifiek onderwerp zoekt. De providers hebben tot 13 september dit jaar om zich aan te melden. Google gaat niet bekendmaken hoeveel zoekproviders per land beschikbaar zijn.

Boete

Google komt met deze verandering tegemoet aan de eisen van de Europese Commissie. Die legde het bedrijf in 2018 een boete van 4,34 miljard euro op vanwege machtsmisbruik in Android. Google zou zijn eigen apps voortrekken en zo concurrerende diensten tegenhouden. Het bedrijf zei eerder al dat gebruikers meer keuze kregen in welke browser- en zoekapps ze willen gebruiken, maar geeft daar nu pas de eerste details over.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yovanni Rochus

    Wie gebruikt nu Duck Duck Go, Bing en Yahoo?

  • Piet Dooremont

    Totaal overbodige aanpassing om aan de regelgeving te voldoen: 95% gebruikt toch google zoekmachine op gelijk welke browser: Die andere zijn toch zo goed als waardeloos en worden alleen gebruikt Als een specifieke site alleen met een andere browser dan google bereikt of iemand met een zeldzame "google" paraniona

Lees meer