Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen
VTM NIEUWS Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen

Vandeurzen over “wantoestanden” bij ZNA: “Ziekenhuis mag een bezoekje van zorginspectie verwachten”

Heel wat geriatriepatiënten van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en hun familieleden hebben klachten over de “onmenselijke manier” waarop mensen op de afdeling in kwestie worden behandeld. Dat blijkt uit ruim honderd getuigenissen die binnenkwamen bij onze krant. Over andere Antwerpse ziekenhuizen zouden soortgelijke klachten binnengekomen zijn. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen neemt de zaak ernstig. “Het ziekenhuis mag verwachten dat we ter plaatse zullen komen om te kijken wat de situatie is”, zei hij tegen VTM Nieuws.

De getuigenissen omvatten onder meer aantijgingen over het dichtplakken van billen, het opsluiten van patiënten in bezemkasten, vernederende toiletbezoeken die zichtbaar zijn voor passanten en noodknoppen die niet binnen bereik zijn.

“Ik heb nog niet de tijd gehad om het exact te onderzoeken, maar wat ik heb vernomen van onze administratie is dat het niet gaat over klachten die met de geriatrie te maken hebben”, zegt Vandeurzen. De minister laat weten dat als blijkt dat deze verhalen toch kloppen, dit “schrijnend” en “onaanvaardbaar” is. “We zullen er met de zorginspectie onmiddellijk op inspelen”, zegt hij. “Het ziekenhuis mag verwachten dat we ter plaatse zullen komen om te kijken wat de situatie is. We zouden de mensen graag suggereren om deze klachten bekend te maken aan onze administratie.”

Geen alarmsignalen 

Ook CEO van de ZNA-ziekenhuizen Wouter De Ploey zegt de verhalen ernstig te nemen. “Ik heb veel respect voor onze zorgverleners die zich dagelijks inzetten”, zegt hij. “Maar er zijn omstandigheden waardoor het soms niet loopt zoals het zou moeten en daar moeten we lessen uit trekken.”

De werknemers van de dienst geriatrie zelf laten weten dat ze ervan overtuigd zijn dat “patiënten zorgzaam en met respect worden behandeld”

De Ploey stelt dat er in 2018 op zowat een miljoen patiëntencontacten 1.024 klachten binnenkwamen, waarvan slechts 41 over geriatrie. “We roepen al wie klachten heeft dan ook op om melding te maken bij die ombudsdienst, die onafhankelijk van de directie werkt”, vult ZNA-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) aan. “Tot nu toe waren er bij het bestuur geen alarmsignalen afgegaan omdat er niet buitensporig veel klachten over de geriatrie waren bij de ombudsdienst. Op basis van klachten kunnen en zullen we indien nodig bijsturen.”

De werknemers van de dienst geriatrie zelf laten via ACV-afgevaardigde Wouter Bernaerts weten dat ze ervan overtuigd zijn dat “patiënten zorgzaam en met respect worden behandeld”. Het communiceren van bepaalde maatregelen in het belang van de patiënt zou echter soms moeilijk lopen, stelt het diensthoofd. 

72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kenny De Cuyper

    Respect voor de oudere als uniek persoon en menswaardige zorg is absoluut nodig. Een inspectie zal o.a. nagaan of er aan minimum vereisten is voldaan. Alleen voldoet bijvoorbeeld die minimumbestaffing niet voor de zorgzwaarte en druk vandaag. Reorganisatie klinkt logisch maar met welk personeel? Jammer dat zorgzame collega's geriatrie zich (te) vaak moet verantwoorden of excuseren. Hopelijk kiest de volgende minister van volksgezondheid voor meer zorgverleners en handen aan het ziekenhuisbed

  • guido vermeyen

    Hoeveel keer wordt Van Deurzen al op het matje geroepen, telkens om wantoestanden uit te leggen best dat ie zijn biezen pakt met zijn riant oprot premie.

Lees meer