Vastgoedprofessionals verwachten dat binnen tien jaar zo'n 65% van de gezinnen een eigen woning zal hebben. Nu is dat nog 72%.
thinkstock Vastgoedprofessionals verwachten dat binnen tien jaar zo'n 65% van de gezinnen een eigen woning zal hebben. Nu is dat nog 72%.

Vastgoedprofessionals: “Minder gezinnen zullen eigen woning bezitten”

De vastgoedsector verwacht dat in de toekomst minder gezinnen een eigen woning zullen bezitten. Dat blijkt uit een enquête van ING België bij 253 vastgoedprofessionals. Vandaag heeft 72 procent van de gezinnen een eigen woning. De vastgoedprofessionals verwachten dat dit de komende tien jaar zal dalen naar 65 procent.

De reden moet voornamelijk gezocht worden bij de betaalbaarheid van residentiële nieuwbouw in de nabije toekomst. Het gaat dan om de prijs van bouwgrond en de kosten gelinkt aan de ecologische bouwnormen. Maar ook een verandering in consumentenvoorkeur (47 procent) wordt aangehaald als reden voor de dalende eigendomscijfers de komende jaren. Vooral jongere woningeigenaars zouden andere prioriteiten en voorkeuren hebben, al toont een enquête bij consumenten volgens ING andere resultaten.

De meerderheid van de ondervraagde vastgoedprofessionals gelooft voorts dat de daling van de oppervlakte van woningen zich zal doorzetten. Kleiner wonen kan in principe de druk op de betaalbaarheid verminderen. Een deel van de consumenten blijkt volgens ING hiertoe bereid voor zover dit hen toelaat om op minder dan 10 minuten van scholen, winkels en diensten te gaan wonen.

De resultaten van de enquête tonen tot slot nog aan dat de sector overtuigd is van de ‘betonstop’ die in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord de naam ‘bouwshift’ kreeg.

Lees ook: Verschil tussen nieuwbouw en totaalrenovatie is 100.000 euro: is nieuwbouw nog altijd beter?

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Gobin

    geen eigen woning , geen vast werk , geen pensioen ,geen mobiliteit ..je kinderen en kleinkinderen gaan de kracht van de verandering dankbaar zijn ...

  • HUGO COOLSAET

    Het zijn voorspellingen. De vastgoedmakelaars gaan voorbij aan een paar economische regels van vraag en aanbod en de prijsvorming van bouwgronden en bestaande woningen in functie van de intrest bij leningen en spaargelden. Een woonst verwerven heeft altijd een zware inspanning gevraagd en dat zal zo wel blijven.

Lees meer