3 Klaas Slootmans en Gwendolyn Rutten
photo news / belga Klaas Slootmans en Gwendolyn Rutten

VB-lijsttrekker: “Vrouwen zijn veel minder geïnteresseerd in politiek” - Rutten: “In dat soort politiek misschien”

Nog steeds minder vrouwen in het politieke landschap

In een interview met Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws zegt Klaas Slootmans, lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant en tevens woordvoerder van de partij, dat Vlaams Belang moeite heeft met de quota voor vrouwen op zijn kieslijsten te halen. Volgens hem is dat te verklaren door de desinteresse van vrouwen in politiek. “Onzin”, zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. 

In een interview met onze krant heeft lijsttrekker voor Vlaams Belang Klaas Slootmans het over de samenstelling van de kieslijsten en de quota voor vrouwen. In ons land zegt de quotawetgeving dat er op elke kieslijst evenveel vrouwelijke als mannelijke kandidaten moeten staan. Daarnaast moeten volgens diezelfde wetgeving de kandidaten op plaats één en op plaats twee verschillen van geslacht. Open Vld is voorstander van de quota voor vrouwen, Vlaams Belang en N-VA hekelen ze al langer. Volgens Slootmans is het immers moeilijker om vrouwen op kieslijsten te krijgen omdat vrouwen van nature veel minder geïnteresseerd zijn in politiek. 

Geen seksistische uitspraak

“Wat vrouwen betreft is het inderdaad zo dat het voor ons moeilijker is om vrouwen op onze lijst te krijgen”, zegt Slootmans. “Dat heeft ook veel te maken met het feit dat vrouwen in het algemeen veel minder geïnteresseerd zijn in politiek. Daar is al heel wat wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, ik doe daarmee geen seksistische uitspraak. Dat zijn objectieve feiten.” 

“Klinkklare nonsens”

Voor Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, die de Kamerlijst trekt voor Open Vld in Vlaams-Brabant, zijn die uitspraken klinkklare nonsens. “In het Frans zeggen ze ‘Les excuses sont faites pour s’en servir’. Wat ik daarmee wil zeggen? Misschien zijn vrouwen niet in dat soort politiek geïnteresseerd.” 

Voor Rutten zijn vrouwenquota essentieel om aan representatieve politiek te doen: “Meer vrouwen in de politiek betekent andere debatten en een betere weerspiegeling van de samenleving. En politiek moet in essentie gaan over de manier waarop wij samenleven. Hoe kan je dan zeggen dat de helft van de bevolking niet geïnteresseerd is in de manier waarop wij samenleven? Dan vertel je gewoon de verkeerde dingen of dan pak je het verkeerd aan, denk ik.”

3 Gwendolyn Rutten.
Baert Marc Gwendolyn Rutten.

Bijna 4 op 10 lijsttrekkers zijn vrouwen

Verspreid over alle Vlaamse partijen zijn er voor de volgende verkiezingen 37 vrouwelijke lijsttrekkers voorgesteld op een totaal van 97. Bij de verkiezingen van 2014 waren er nog maar 29 vrouwelijke lijsttrekkers. 

N-VA telt 11 mannelijke lijsttrekkers ten opzichte van 3 vrouwen, Open VLD stelde 8 mannen voor als lijsttrekker en 6 vrouwen. Bij SP.A zijn dat 6 mannen ten opzichte van 8 vrouwen. Bij Groen en PVDA gaat het gelijk op: 7 mannelijke lijsttrekkers, 7 vrouwelijke lijsttrekkers. Vlaams Belang (12 mannen, 2 vrouwen) en CD&V (10 mannen, 4 vrouwen) zijn de enige partijen waarbij het aantal vrouwen daalt. 

3 Klaas Slootmans.
Jan De Meuleneir/Photo News Klaas Slootmans.

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Richard Kerkhofs

    De huidige trend bij politiek rechts en extreem-rechts om ook vrouwvriendelijke en ethisch progressieve standpunten m.b.t. holebi-rechten in te nemen, is alleen geïntroduceerd om zich af te zetten tegen de vermeende cultuur binnen het moslimmilieu. Dat conservatief katholiek Vlaanderen nu plots homorechten zou omarmen is uiteraard je reinste onzin. Klaas Slootmans is gebuisd voor zijn mediatraining en laat de ware aard van het VB-beestje zien.

  • Rudi Met den Ancxt

    Heeft 100 procent gelijk, Rutten kraamt weer wat onzin uit. Vergeet niet dat door de elite met de vinger wordt gewezen als je voir VB opkomt en vrouwen zijn daar ook gevoeliger voor.

Lees meer