Duizend koksvesten als graven  op de Brusselse Grote Markt symboliseerden vorige maand het corona-bloedbad in de horeca.
Coralie Michiels Duizend koksvesten als graven op de Brusselse Grote Markt symboliseerden vorige maand het corona-bloedbad in de horeca.

Veel horecazaken blijven ook na eventueel licht op groen voorgoed gesloten

Als cafés en restaurants al op 8 juni opnieuw de deuren mogen openen, zullen veel zaken gesloten blijven en definitief niet heropenen. De eenmalige premie van 4.000 euro en de 160 euro per openingsdag, compenseren niet het omzetverlies van de afgelopen drie maanden. Alle vaste kosten bleven doorlopen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een van de horecazaken die nu al de handdoek in de ring gooit, is de Antwerpse brasserie De Groote Witte Arendt. Uitbater Tim Ferket acht zijn zaak niet rendabel. Het etablissement is in het historische centrum gelegen en moet het hebben van toeristen en grote groepen.  Door de afstandsregels mogen onvermijdelijk minder mensen binnen. De maandelijkse huur van duizenden euro’s is tijdens de verplichte sluiting blijven doorlopen.  

De vraag blijft ook of de cafégangers wel zullen terugkeren. In Oostenrijk  bijvoorbeeld, zijn cafés heropend, maar bleven de klanten weg waardoor vele zaken opnieuw dicht zijn.  Horeca Vlaanderen vreest dat zonder extra steunmaatregelen 11.700 van de 60.000 horecazaken failliet gaan. De sector vraagt onder meer een btw-verlaging en de kwijtschelding van de sociale lasten.

48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karine Roeland

    Tijdens de vette jaren hoor je ze niet klagen. Hebben ze geen spaarpotje? Ze rijden met 'dikke' wagens, wonen in een villa maar kunnen, met financiële tegemoetkoming geen 3 maand overbruggen? Ze kregen eenmalig 4000 euro en per dag 160 euro, van dat bedrag kunnen ze toch de huur betalen? Wat met studenten die moeten gaan werken om hun opleiding te kunnen betalen? Niet iedere student heeft rijke ouders. Sommigen moeten maar hun plan trekken en dit nu zonder enige vorm van inkomsten.

  • Etienne De Pauw

    Er waren er sowieso veel te veel. Iedereen die niet wist van welk hout pijlen maken begon maar een café of restaurantje om nog maar van die beruchte “chefs” te zwijgen voor wie het dan weer niet gek (of duur) genoeg kan zijn. Hier gebeurt dus slechts een “natuurlijke selectie”, de goede en gezonde bedrijven zullen wel het overleven.

Lees meer