(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)

Exclusief voor abonnees

Veiligheid boven privacy: hoe Vadertje Staat uw vingerafdruk te pakken kreeg

REGERING MICHEL I SCHUIFT STEEDS VERDER OP

Vingerafdrukken op de identiteitskaart: amper vier jaar geleden leek het een buitensporig voorstel. Vandaag keurt het federaal parlement de invoering ervan goed. Hoe is het zover gekomen?

7 januari 2015. Die dag is achteraf gezien misschien wel de belangrijkste dag van de aflopende regeerperiode. Waarom? Omdat het evenredigheidsbeginsel die dag wellicht voorgoed is veranderd in ons land. Dit beginsel, een fundament van de democratie, bepaalt dat de overheid het individuele belang van zijn burgers alleen mag schaden als dit noodzakelijk is voor het algemeen goed. De overheid moet proportioneel zijn. Niet met een kanon op een mug mikken.

Op de ochtend van 7 januari 2015 dringen de broers Cherif en Saïd Kouachi de redactieruimte van het weekblad
Charlie Hebdo in Parijs binnen en schieten twaalf mensen dood met kalasjnikovs.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • PETER VAES

    Een hele handafdruk op de minister en betreffende ambtenaar zijn muil, zo zal het overhandigd worden, en dna krijgen ze ook oo hun bakkes en direct Voila

  • Bart Prinsen

    Privacy is zwaar overroepen. Dat is er met de huidige informaticatechnologie sowieso al niet meer. De locatiebepaling van onze gsmtoestellen staat altijd aan. Enkel de mensen die iets te verbergen hebben kunnen tegen dit voorstel zijn. Dit komt de algemene veiligheid enkel ten goede.

Lees meer