UNKNOWN

Verdachte van beschieten politieheli is topgangster

De opgepakte verdachte van de overval vandaag op de Record Bank in Ronse en de beschieting van een politiehelikopter, is de 41-jarige topgangster Abdelhaq Melloul Khayari van Marokkaanse origine.

Brusselse onderwereld
De man was in de jaren negentig de luitenant van de legendarische gangster Hassan Maâche, ook wel de koning van de Brusselse onderwereld genoemd. Dat meldt Het Nieuws van VTM vanavond.

Hold-ups
Khayari pleegde samen met Maâche tientallen hold-ups op banken en geldtransporten. Daarbij werd er bijna altijd geschoten en heel vaak vielen er ook gewonden. Khayari hielp ook de topgangsters Kaplan, Lacroix en Basjrami in 1992 ontsnappen uit de gevangenis van Sint-Gillis.

Drie eerdere veroordelingen

"De verdachte werd opgepakt in Schaarbeek", zegt parketwoordvoerder Geert Merchiers. "Hij is al driemaal eerder veroordeeld wegens diefstallen met geweld en werd ook al veroordeeld wegens verboden wapendracht en bendevorming. De onderzoeksrechter in Oudenaarde zal morgen beslissen of de man aangehouden wordt. De tweede dader is nog voortvluchtig."

Overval
De overval had plaats om 9.05 uur, kort na openingstijd, op de vestiging aan de hoek van de Hoogstraat en Fostierlaan in Ronse. "Eén van de daders verbrijzelde een beveiligingsraam met een voorhamer. Hij bedreigde de gerant van de Record Ban met de hamer, maar de man kon vluchten. De tweede dader had ondertussen een omslag met 6.500 euro uit één van de lades weggenomen. Een getuige die de feiten heeft zien gebeuren, parkeerde zijn bestelwagen voor de wagen van de overvallers. De daders hebben bij hun vlucht de bestelwagen aangereden om te kunnen vluchten", aldus Merchiers.

Helikopter beschoten
De overvallers reden richting A8. De politie zette de achtervolging in en maakte gebruik van een helikopter. Omdat er op 13 februari al een gelijkaardige overval was op een vestiging van Centea in Ronse, verkeerde de politie in de regio in verhoogde staat van waakzaamheid. De politiehelikopter werd beschoten boven Halle op de A8. Er werden achttien schoten afgevuurd maar de helikopter werd niet geraakt. De verdachten beschikten over een Kalashnikov en een negen millimeter pistool. Het is nog niet duidelijk of met het oorlogswapen geschoten werd, zegt Merchiers.

Andere overvallen
De speurders gaan na of de overval in Ronse in verband kan gebracht worden met eerder gepleegde gelijkaardige overvallen, aldus het parket. De voorbije drie weken werden kantoren in Kortrijk, Destelbergen en Lokeren op een gelijkaardige manier overvallen. De gewapende daders bedreigden telkens het personeel rond het openingsuur van de bank. (belga/sam)

Lees meer