2 Fatiha Zirari werd op 20 mei 2010 dood terug gevonden in de berm langs de E40. Speurders zijn hier aan het werk op de plaats van de ontdekking en brengen het stoffelijk overschot weg.
Mozkito Fatiha Zirari werd op 20 mei 2010 dood terug gevonden in de berm langs de E40. Speurders zijn hier aan het werk op de plaats van de ontdekking en brengen het stoffelijk overschot weg.

Verdachte van gruwelijke moord op prostituee vraagt in beroep de vrijspraak

De Brusselaar werd in december door de correctionele rechtbank nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar

De verdediging van Hamid E.-N., de 39-jarige man die verdacht wordt van de moord op prostituee Fatiha Zirari in 2010 en de verkrachting van een vrouw uit Schaarbeek in 2009, heeft vandaag voor het Brusselse hof van beroep om de vrijspraak gevraagd. De Brusselaar werd in december door de correctionele rechtbank nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar, maar volgens de verdediging zijn er onvoldoende bewijzen om E.-N. te veroordelen.

Op 20 mei 2010 werd langs de E40 in Ternat het levenloze lichaam van een vrouw gevonden. Het bleek te gaan om de 43-jarige Fatiha Zirari, een Brusselse prostituee, die met twintig messteken om het leven was gebracht. Er werden spermasporen teruggevonden. Enkele maanden eerder, in november 2009, had een vrouw uit Schaarbeek een klacht ingediend bij de politie omdat ze verkracht was. Ook bij haar werden spermasporen teruggevonden. Het meisje kon de politie ook vertellen dat de dader een jonge man was die met een donkerkleurige Audi rondreed.

DNA-staal

Beide feiten leken in eerste instantie los van elkaar te staan, tot bleek dat beide spermasporen van dezelfde man kwamen. De onderzoeksrechter besloot daarop een DNA-staal te laten afnemen van alle eigenaars van een donkerkleurige Audi die binnen een straal van een kilometer van de plaats van de verkrachting woonden. Dat onderzoek leverde in april 2015 resultaat op toen het DNA-staal van de 39-jarige Hamid E.-N. onderzocht werd. Dat bleek overeen te komen met dat van de vermoedelijke verkrachter en moordenaar, waarna de man werd aangehouden.

"Geen zekerheid"

"Op basis van de elementen in het dossier kan absoluut niet met zekerheid gezegd worden dat mijn cliënt de dader is van de moord op die prostituee", pleitte meester Dimitri de Béco.

"Mijn cliënt heeft in die periode, begin 2010, seksuele contacten gehad met verschillende prostituees en duidelijk ook met mevrouw Zirari, maar het feit dat hij haar in de uren of dagen voor haar dood heeft gezien, is geen bewijs van zijn schuld. Ze is op 14 mei 2010 voor het laatst gezien rond 03.30 uur, aan het casino Viage en het laatste signaal van haar gsm was rond 11.00 uur, in Ternat. In die periode van zeven uur kan zij best nog iemand anders tegen het lijf zijn gelopen."

Dat op het lichaam van Fatiha Zirari het DNA van Hamid E.-N. werd aangetroffen, is ook geen bewijs, aldus de verdediging. "Het ging enkel om sperma. Als hij haar met twintig messteken vermoord heeft, zou je nog andere DNA-sporen verwachten. Bovendien is er ook DNA van een derde, onbekende persoon gevonden. In de wagen van mijn cliënt zijn ook geen bloed- of andere sporen gevonden."

2 Slachtoffer Fatiha Zirari.
RV Slachtoffer Fatiha Zirari.

"Woord tegen woord"

Ook voor de verkrachting vroeg de verdediging de vrijspraak. "Dit is een geval van woord tegen woord", aldus meester de Béco. "De wetsarts kan in ieder geval niet met zekerheid bevestigen dat er sprake is geweest van seksueel geweld, ze verklaart enkel dat het 'waarschijnlijk' is. Het slachtoffer wijzigt haar verklaring ook herhaaldelijk op verschillende punten. Nu eens is ze totaal verrast, dan weer heeft ze gezien dat de dader haar achtervolgde. Een getuige heeft ook gezien dat zij uit eigen beweging bij twee mannen in een wagen is gestapt, wat ook in tegenspraak is met haar eigen verklaring. We moeten er dus rekening mee houden dat ze de waarheid niet spreekt, of toch niet de volledige waarheid. Dat is voldoende twijfel voor een vrijspraak."

Het arrest valt op 3 oktober.

Lees meer