Verdachten Polderbosmoorden naar assisen

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft Sebastiaan Samyn en Nick Bertels naar het hof van assisen in Antwerpen verwezen voor de moorden op Yves Hotome (23) en Pascale Wauters (34). Voor Samyn is het al de tweede keer dat hij voor een volksjury moet verschijnen. Hij kreeg in 2000 zeventien jaar cel voor een moordpoging.

Druggebruikers
De twee slachtoffers behoorden tot een notoir vriendenclubje uit Hoboken dat voornamelijk uit druggebruikers en criminelen bestond. Ook Samyn, Bertels en Rachid B., die vroeger inspecteur was bij de politiezone Rupel, maakten er deel van uit. De zwakbegaafde Pascale Wauters verdween op 18 juli 1998. Enkele maanden later was het de beurt aan Yves Hotome.

De politie vermoedde dat ze om het leven waren gebracht, maar pas in 2005 kwam er een doorbraak toen kroongetuige Philippe C. een brief schreef waarin hij Rachid B. als opdrachtgever aanduidde van de twee moorden. Rachid B. en de rest van het vriendenclubje belandden achter de tralies.

Verkrachtingsfantasie
De politie-inspecteur bleek uiteindelijk niets met de moorden te maken te hebben, maar Samyn en Bertels des te meer. Op hun aanwijzen werden de stoffelijke resten van Hotome en Wauters opgegraven in het Polderbos in Hoboken.

Volgens de twee hoofdverdachten was het Hotome die Wauters om het leven bracht. Het zou altijd al een fantasie van de student geweest zijn iemand te verkrachten en te doden. Samyn en Bertels ontkennen dat ze bij de moord op Wauters betrokken waren.

Lichaam herbegraven
Volgens Bertels wilde Hotome hem vervolgens ook uit de weg ruimen, omdat hij diens loslippigheid vreesde. Hij had Samyn gevraagd hem daarbij te helpen. Ze trokken met z'n drieën naar het Polderbos, zogezegd om het lichaam van Wauters te herbegraven. Toen Hotome op Bertels wilde schieten, had Samyn hem ontwapend en neergeschoten. Hij had Bertels vervolgens gedwongen ook op Hotome te schieten om zich van zijn stilzwijgen te verzekeren.

24 april
Samyn en Bertels werden voor beide moorden naar assisen verwezen, maar bekennen alleen hun betrokkenheid bij de moord op Hotome. Ze zitten nog steeds achter de tralies in afwachting van hun proces. Als voorlopige startdatum wordt 24 april 2009 naar voren geschoven.

Rachid B. werd door de raadkamer buiten vervolging gesteld. Ook hij is geen onbekende voor het gerecht. Hij kreeg eerder al zes jaar cel voor diefstal, afpersing en drugshandel, feiten die hij pleegde toen hij nog bij de politie werkte. (belga/svm)

Pascale Wauters werd samen met Yves Hotome vermoord teruggevonden.
UNKNOWN Pascale Wauters werd samen met Yves Hotome vermoord teruggevonden.

Lees meer