UNKNOWN

Verdediging El Aroud: "Malika komt enkel op voor mening"

De advocate van Malika El Aroud, die voor de correctionele rechtbank van Brussel terechtstaat omdat ze mensen geronseld zou hebben voor de jihad, heeft vandaag gepleit voor de vrijspraak van haar cliënte. Volgens de verdediging komt de verdachte enkel op voor haar mening, en verwerpt ze het terrorisme.
 
"Malika verwerpt en veroordeelt op menselijk, filosofisch en religieus vlak het terrorisme", zo zei advocate Fernande Motte de Raedt. Ze baseert haar vurige standpunten op de Koran, zegt de advocate. "Ze verbergt zich niet, maar schreeuwt haar verontwaardiging uit."
 
Goddelijke verplichting
Volgens de verdediging baseert Malika El Aroud zich ook voor haar steun aan een "defensieve jihad" op de Koran. "Het gaat om een oorlog tegen diegene die de moslims aanvallen", luidt het. "Malika ziet de defensieve jihad als een goddelijke verplichting. Dat is wat zij denkt dat goed is. Daarom zet ze de anderen ertoe aan om datgene te doen wat zij goed vindt."
 
De advocate erkent wel dat Malika El Aroud "misschien met meer emotie dan rede" handelde. "Ze drukt zich op een onhandige manier uit", maar "probeert haar verantwoordelijkheid niet te ontlopen", aldus de advocate nog.
 
De advocate verwerpt ten slotte ook de term "icoon van de jihad", die de federale procureur had gebruikt om Malika te omschrijven.

Grondrechten niet met voeten treden
Een van de drie raadsmannen van Hicham Beyayo, die rekruten naar een kamp van al-Qaida zou hebben gestuurd, heeft de rechtbank dan weer gevraagd om voorzichtigheid aan de dag te leggen. De advocaat wees erop dat de strijd tegen terrorisme niet tot gevolg mag hebben dat de grondrechten met de voeten worden getreden.

Hicham Beyayo zou samen met Malika El Aroud en Moez Garsalloui aan het hoofd hebben gestaan van een netwerk dat rekruten naar de kampen van al-Qaida in Waziristan stuurde. Volgens Beyayo is er een onderscheid tussen de globale jihad en de strijd van de moslims in Afghanistan.

"Het was nooit de bedoeling van Hicham Beyayo om burgers te viseren", aldus advocaat Christophe Marchand maandag. Hij vroeg voorts om geen rekening te houden met de getuigenissen die in Marokko en Afghanistan werden afgelegd, omdat het volgens hem niet zeker is dat die zonder foltering werden bekomen.

Daarnaast vroeg de man om geen rekening te houden met een dvd die door de FBI werd opgestuurd. De Belgische agent die de dvd vroeg, zou immers niet gedekt zijn door een rogatoire commissie. De verdediging van Beyayo zet zijn pleidooi dinsdagochtend voort. (belga/sps)

Lees meer