Spoor Oost, de nieuwe locatie van de Sinksenfoor?
BELGA Spoor Oost, de nieuwe locatie van de Sinksenfoor?

Verhuist de Sinksenfoor dan toch niet naar Spoor Oost?

Het is niet zeker of de Antwerpse Sinksenfoor naar de nieuwe locatie op het voormalige NMBS-rangeerstation Spoor Oost verhuist. Nochtans nam de stad die beslissing enkele weken geleden. Maar de foorkramers mogen de studie naar de nieuwe locatie nu opnieuw inkijken, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

Bevoegd schepen Rob Van de Velde (N-VA) zal opnieuw samenzitten met de foorkramers. Die blokkeerden onlangs met honderden vrachtwagens de volledige Antwerpse Singel uit onvrede met hun verplichte verhuis van de Gedempte Zuiderdokken naar Spoor Oost in Borgerhout. Ondanks het veelvuldige protest weigerde het stadsbestuur te buigen voor de "chantage" en legde ze de nieuwe locatie vast.

"Maar ik kan nu niet zeggen naar waar de Sinksenfoor verhuist", klinkt het nu bij Van de Velde. "De foorkramers willen ons onderzoek naar een nieuwe locatie doornemen." Op de vraag waarom de stad dan toch al besliste waar die locatie moet komen, zegt de schepen dat dat nodig was om bijvoorbeeld al het terrein te kunnen opnemen, los van de kwestie of de Sinksenfoor er komt of niet.

Bewonersprotest
Ondertussen blijft het wel rommelen bij de buurtbewoners, die op het NMBS-terrein liever een groene zone zien verschijnen dan een kermis. Zij zijn vragende partij voor een Park Spoor Oost, naar analogie van het Park Spoor Noord, waar dit weekend nog duizenden Antwerpenaars bij elkaar kwamen om hun eis tot overkapping van de Antwerpse ring kracht bij te zetten.

De bewoners vinden dat ze niet voldoende gehoord worden en door het stadsbestuur aan het lijntje worden gehouden. Van de Velde verzekert hen dat zij als "als eerste op de hoogte worden gebracht van de beslissing". Er komt ook een denkdag met de buurt over de ontwikkeling van het terrein op de langere termijn.

Lees meer