Verkeer richting luchthaven weer mogelijk via A201: hou rekening met zware hinder

Er is terug verkeer mogelijk richting de luchthaven van Zaventem via de A201. Die verbindingsweg tussen de Brusselse ring en de luchthaven van Zaventem was vanochtend een tijd lang afgesloten door een gaslek in een van de luchthavengebouwen. Het lek was te wijten aan graafwerken waardoor een middendrukgasleiding beschadigd werd. Een tiental vluchten heeft vertraging opgelopen als gevolg van het incident, meldt Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport.

Ook de afritten van de binnen- en buitenring naar de A201 waren een tijd afgesloten, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Brussels Airport liet rond 10.30 uur weten dat alle toegangswegen naar de luchthaven weer open zijn, maar dat er nog steeds verkeershinder is. De luchthaven raadt de mensen die op de luchthaven moeten zijn dan ook aan goed op tijd te vertrekken of de trein te nemen.

Veel mensen nemen het zekere voor het onzekere en trekken met hun bagage te voet naar de luchthaven.

Rond 9.30 uur was er vooral nog veel hinder in de straten van Zaventem-dorp, op de A201 zelf en op de E40 vanuit Leuven. "De mensen hebben alternatieve wegen gezocht en zijn onder meer via de Woluwelaan gereden of via Zaventem, waardoor daar ook veel hinder is ontstaan", aldus Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum. "Op de A201 moet een gigantisch volume verkeer passeren, waardoor het daar ook nog heel druk is. Bovendien is de rotonde voor de luchthaven, waar het lek zich bevindt, nog afgesloten. Dat is de afrit naar Zaventem-dorp en de bedrijventerreinen bij Brussels Airport. De mensen die daar moeten zijn parkeren nu ook op de parkings van de luchthaven, waardoor het daar extra druk is."
    
Op de Brusselse ring begint het verkeer stilaan los te lopen, zegt Beeckman nog. De luchthaven had bovendien een tijdelijke toegang georganiseerd via de N227 in Steenokkerzeel, een ingang die normaal gezien enkel door personeel wordt gebruikt. Die werd om 10 uur weer gesloten.

PHOTO_NEWS

Tiental vluchten vertraagd

Door het incident heeft een tiental vluchten deze voormiddag vertraging opgelopen, meldt Florence Muls, woordvoerster van de luchthaven. Het aantal reizigers dat als gevolg van het incident de vlucht gemist heeft, zou "minimaal" zijn.

"Na de afsluiting van de A201 hebben wij over het voorval onmiddellijk gecommuniceerd naar de reizigers met de vraag om op tijd te vertrekken en hen aangeraden om met de trein naar de luchthaven te komen. Een aantal luchtvaartmaatschappijen besliste om op de passagiers te wachten en de vlucht wat later te laten vertrekken. De impact op de vliegactiviteiten is al bij al zeer beperkt gebleven", aldus Muls.

Er hebben zich voor zover bekend ook geen problemen voorgedaan doordat werknemers te laat arriveerden op de luchthaven. "Als er in shiften gewerkt wordt, blijft degene die aan het werk was immers normaliter wachten tot zijn opvolger opdaagt, om te vermijden dat er zich een werkonderbreking voordoet", aldus Muls.

De toestand op Brussels Airport is intussen volledig genormaliseerd.

"Eén toegang is te weinig"

Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde grijpt het gaslek aan om haar pleidooi voor een alternatieve toegangsweg tot de luchthaven, de zogenaamde "Zuidelijke Ontsluiting", te hernieuwen.

"De op een na grootste economische pool van ons land, de nationale luchthaven, is maar via één weg te bereiken", zegt Paul Hegge, algemeen directeur van Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde, in een persbericht. "Vandaag hebben we gezien hoe een incident op de enige toegangsweg meteen problemen veroorzaakt. Gelukkig werd het probleem redelijk snel opgelost, maar bij een ernstiger incident zijn de gevolgen niet te overzien."

Voka-Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde pleit al jaren voor een tweede toegangsweg. Die moet zorgen voor een rechtstreekse verbinding van de luchthaven met de E40 vanuit Leuven. De werkgeversorganisatie meent dat de tweede verbinding niet alleen als alternatief kan fungeren bij incidenten, maar dat ze ook voor een deel het verkeer zou weghouden van de nu al verzadigde Brusselse ring.

Lees meer