Voor Jef Vermassen bestaat er geen twijfel: "Teckmans is een psychopaat."
BELGA Voor Jef Vermassen bestaat er geen twijfel: "Teckmans is een psychopaat."

Vermassen: "Tijl Teckmans is een psychopaat die doodde om te doden"

Na de laatste getuigenissen zijn op het assisenproces van Tijl Teckmans (32) de pleidooien van start gegaan. De advocaten van de familie van Britta Cloetens (25) kwamen als eerste aan bod. Meester Jef Vermassen pleitte dat de beschuldigde een psychopaat is die 'doodde om te doden'. Hij vroeg de volksjury om hem schuldig te verklaren aan doodslag. Meester Carl Slabbaert ging nog een stapje verder en vindt dat Teckmans zich schuldig maakte aan moord. Hij baseert zich daarvoor op de bevindingen van de wetsdokter.

De beschuldigde houdt voor dat Britta op slag dood was, nadat hij het kofferdeksel per ongeluk op haar hoofd had geslagen uit frustratie dat ze geen seksuele contacten met hem wilde. De wetsdokter getuigde vorige week op het proces dat het slachtoffer wellicht door andere geweldplegingen was gestorven, want van een tik met het kofferdeksel op je hoofd ben je niet meteen dood.

"Toen hij merkte dat ze na die slag met het kofferdeksel nog leefde, heeft hij met voorbedachtheid, rationeel en koelbloedig beslist om haar te doden, want hij wilde zijn werk en zijn gezin niet verliezen", pleitte Slabbaert, namens de halfzus en de stiefmoeder van Britta. Hij vroeg het hof om de jury een tweede schuldvraag voor te leggen over de voorbedachtheid.

Twijfel zaaien
De andere burgerlijke partijen vroegen de jury om Tijl schuldig te verklaren aan doodslag, omdat ze menen dat de voorbedachtheid onvoldoende kan worden aangetoond. Dat het om een ongeval zou gaan, zoals de beschuldigde beweert, geloven ze absoluut niet. "Hij probeert twijfel te zaaien, want hij denkt dat hij er dan mee weg kan komen, maar u hoeft niet te twijfelen. Hij doodde om te doden. Dit was geen accidentje", zei meester Vermassen tegen de jury. Hij treedt op voor de moeder en stiefvader.

Ook het geheugenverlies van Teckmans, het feit dat hij zich niet kan herinneren waar hij Britta's lichaam achterliet, is pure strategie, menen de burgerlijke partijen. "Hij weet maar al te goed waar ze ligt, maar hij wilde dat Britta verteerde, dat niemand de waarheid zou kunnen achterhalen van wat hij met haar gedaan had", stelde meester Virginie Cottyn, die de tante en grootouders vertegenwoordigt.

Als laatste pleiter kwam meester Marcel Govaerts aan het woord, namens de vader, halfbroer en tante van Britta. "Dit is het proces van de hoop, hoor ik hier zeggen. Ik denk dat het de hoogste tijd is voor mijnheer Teckmans om te zeggen wat er met Britta gebeurd is en waar we haar stoffelijk overschot kunnen vinden."

Morgen komen het openbaar ministerie en de verdediging aan het woord.

Lees meer