PHOTO_NEWS

Vernieuwde baan Brussels Airport vervroegd weer open

De grondige renovatie van de start- en landingsbaan 25L/07R op Brussels Airport is 18 dagen vroeger dan gepland afgerond. Dat heeft Brussels Airport vandaag bekendgemaakt.

Het goede weer zat er voor veel tussen. "Slechts één keer in drie maanden tijd is het werk gedurende zes uur onderbroken, omdat het weer het niet toeliet om voort te werken. Dat is uitzonderlijk weinig", stellen ze bij Brussels Airport vast. "Daarnaast hebben de medewerkers van Aswebo en Louis Stevens & Co - JDC Airports zo snel mogelijk gewerkt", benadrukt Brussels Airport. "En door de goede samenwerking met Belgocontrol en de luchtvaartmaatschappijen is de hinder voor passagiers beperkt gebleven."

Enkel bij slechtere weersomstandigheden zal baan 25L/07R nog niet gebruikt worden, omdat het automatische landingssysteem voor piloten daarvoor nog niet is afgesteld. De baan zal volledig operationeel zijn, nadat Belgocontrol het systeem heeft kunnen testen. De testen gebeuren normaal ten laatste op 12 september.

Nieuwste technieken en innovaties
Brussels Airporrt wijst er nog op dat bij de renovatie gekozen is voor "de nieuwste technieken en innovaties". Zo is voor de bebakening op de baan gekozen voor energiezuinige LED-lampen in plaats van halogeenlampen. Op de baan is de nieuwe techniek van "grooving" gebruikt, waardoor het regenwater makkelijker kan wegvloeien. De banden van vliegtuigen hebben daardoor ook betere grip op de baan in slechte weersomstandigheden en slijten minder snel. Tijdens de werkzaamheden werd het afgeschraapte asfalt gemalen om te hergebruiken in de fundering.

De komende jaren worden ook banen 01/19 en 25R/07L gerenoveerd.

Lees meer