2 Een Facebookfoto die lange tijd online stond op het profiel van Calebout. Olivier en Abelmalek Boutalliss poseren samen in IS-hoofdstad Raqqa, in 2015. Boutalliss blies zichzelf datzelfde jaar op. Calebout zit nog steeds in Syrië.
RV Een Facebookfoto die lange tijd online stond op het profiel van Calebout. Olivier en Abelmalek Boutalliss poseren samen in IS-hoofdstad Raqqa, in 2015. Boutalliss blies zichzelf datzelfde jaar op. Calebout zit nog steeds in Syrië.

Veroordeeld tot vier jaar cel, maar toch kan broer van Syriëstrijder al over 40 dagen vrijkomen

De broer van Kortrijks Syriëstrijder Olivier Calebout (30) heeft in de Brugse rechtbank vier jaar cel gekregen voor deelname aan activiteiten van terreurgroep IS. De rechter legde de helft van de straf met uitstel op, zodat Frederick Calebout (29) in principe binnen 40 dagen kan vrijkomen.

"De beklaagde is op diepgaande wijze geradicaliseerd en ideologisch doordrongen van het IS-gedachtegoed. Dat gedachtegoed houdt onder meer in dat zelfmoord- en andere bloedige aanslagen op zoveel mogelijk argeloze burgers verheerlijkt worden", motiveerde de Brugse strafrechter het vonnis.

Op 11 april 2014 zakte Olivier Calebout via Turkije af naar Syrië samen met streekgenoten Abdelmalik Boutaliss (20) en Lucas Van Hessche (20) om er te gaan strijden voor IS. De man stond bekend als dé ronselaar voor Syriëstrijders in West-Vlaanderen. Na hun vertrek liet de onderzoeksrechter afluisterapparatuur installeren in het appartement van broer Frederick Calebout, in Kortrijk.

De speurders vingen een telefoongesprek op tussen Frederick, de neef van Boutaliss en een derde man. "Calebout stelde voor om iemand in elkaar te slaan en kapot te maken op de Markt van Brugge", vertelde federaal procureur Wenke Roggen. "Ze riepen 'Allahoe Akbar' en bespraken een eventueel scenario voor een aanslag, waarbij het een ideale manier zou zijn om twee agenten te gijzelen."

Sharia4Belgium

Hoewel er geen concrete elementen waren voor een aanslag, werd er toch een gerechtelijk onderzoek opgestart naar de drie mannen. Daaruit bleek dat Frederick geregeld telefonisch contact had met z'n broer. Hij zou in totaal 2.750 euro opgestuurd hebben naar Syrië. Daarnaast maakte hij Facebookprofielen en mailadressen aan op vraag van z'n broer en probeerde hij mensen te rekruteren door met hen te kijken naar propagandavideo's van IS. De Kortrijkzaan had zichzelf ook bekeerd tot de islam.

"Op 31 december 2012 trok hij met Olivier naar de lokalen van Sharia4Belgium waar hij z'n geloofsbetuigenis aflegde", stelde de federaal procureur. "Hij hield regelmatig contact met de leden van de organisatie en stortte op 29 november 2015 ook 120 euro op de rekening van de vriendin van Fouad Belkacem om diens gerechtskosten te kunnen betalen." (lees hieronder verder)

2 Een foto van de twee broers uit 2010. Olivier Calebout staat in het midden, zijn broer Frederick uiterst rechts.
RV Een foto van de twee broers uit 2010. Olivier Calebout staat in het midden, zijn broer Frederick uiterst rechts.

Nudistenkamp

Op 30 november 2015 werd Frederick Calebout opgepakt. Drie maanden later kwam hij vrij, maar intussen zit hij opnieuw in de cel omdat hij z'n voorwaarden schond. Zijn advocaat Jan Leysen was niet te spreken over de manier van werken van het openbaar ministerie. "De waslijst aan feiten die hier zijn opgesomd, staan niet zo vermeld in de dagvaarding. Mijn rechten van verdediging zijn geschonden. Ik vraag het verval van de strafvordering." De rechter wees die vraag vanmorgen echter af. "De feiten stonden voldoende precies aangegeven in de beschikking", klonk het.

Volgens Leysen wilde z'n cliënt enkel z'n broer helpen. "Zelfs mocht die een nudistenkamp in Zuid-Amerika oprichten, zou hij hem nog financieel steunen." Ook de neef van Abdelmalik Boutalliss stond mee terecht. Hij kreeg zes maanden cel met uitstel omdat hij slechts eenmalig een Facebookprofiel zou hebben aangemaakt en via Frederick Calebout slechts één maal 40 euro opstuurde naar z'n neef voor de aankoop van een vest.

Olivier Calebout zit momenteel nog steeds in Syrië. Boutalliss blies zichzelf in november 2015 op bij een zelfmoordaanslag in Irak, terwijl Lucas Van Hessche in de zomer van dat jaar omkwam aan het front.

Zelfs mocht Olivier een nudistenkamp in Zuid-Amerika oprichten, zou broer Frederick hem nog financieel steunen

Advocaat Jan Leysen

"Geld was niet voor IS"

De verdediging stelde een voorwaardelijke gevangenisstraf voor. Calebout werd op 30 november 2015 aangehouden, maar in het voorjaar van 2016 onder voorwaarden vrijgelaten. Door het gebruik van cannabis zit hij sinds maart 2017 weer in de gevangenis voor een schending van die voorwaarden.

Op het einde van de vorige zitting kreeg Calebout zelf nog het woord. "Ik ben me er heel bewust van dat ik fouten en foute keuzes gemaakt heb. Ik heb me laten misleiden en beïnvloeden. Het geld was bedoeld voor mijn broer, niet voor het grote geheel IS. Na mijn vrijlating heb ik Olivier niet meer gehoord, zoals in mijn voorwaarden stond."

Ook de neef van Abdelmalek Boutaliss moest zich voor gelijkaardige feiten verantwoorden. Anis O. verklaarde zelf dat hij een e-mailadres en een Facebookaccount creëerde voor zijn neef. Via de jonge Calebout liet hij ook eens 40 euro gokwinst bezorgen aan Boutaliss, die naar verluidt een nieuwe jas nodig had.

Het federaal parket kon zich vinden in een werkstraf of een voorwaardelijke straf voor de tweede beklaagde. Volgens de verdediging leverde O. echter geen effectieve steun aan de activiteiten van IS. "Hij heeft wel interesse voor het gedachtegoed van IS, maar dat is op zich niet strafbaar", aldus meester Niels Pattyn, die tevergeefs de vrijspraak vroeg.

De rechtbank verwees in het vonnis onder andere naar het psychiatrisch verslag van Calebout. De deskundige stelde vast dat F. op diepgaande wijze en ideologisch doordrongen is van het IS-gedachtengoed, waarbij hij zelfmoordaanslagen verheerlijkt. De jongere broer van de Syriëstrijder werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan de helft met uitstel. Hij zal zich wel vijf jaar lang aan een hele reeks voorwaarden moeten houden. Zo mag hij bijvoorbeeld geen drugs gebruiken. Anis O. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel.

Lees meer