2 Nadat pater Luk D. (50) in juni terugreisde naar België, werd in de Centraal Afrikaanse Republiek een klacht tegen hem ingediend wegens kindermisbruik.
RV Nadat pater Luk D. (50) in juni terugreisde naar België, werd in de Centraal Afrikaanse Republiek een klacht tegen hem ingediend wegens kindermisbruik.

Veroordeelde pedofiele pater opnieuw verdacht van kindermisbruik

Een pedofiele pater die in 2012 werd veroordeeld nadat hij kinderen misbruikte in het internaat van een Gentse school, is opnieuw verdacht van kindermisbruik. Na zijn veroordeling in ons land mocht pater Luk D. (50) van de broeders Salesianen voor Caritas aan de slag in de Centraal-Afrikaanse Republiek, om er te werken met kwetsbare jongeren. Kort na zijn vertrek uit dat land, afgelopen zomer, opende het gerecht er een onderzoek. De pater wordt verdacht van misbruik van meerdere kinderen.

De feiten in ons land gebeurden al in 2001 in het internaat van de Don Bosco-scholen in Gent. De man betastte er in de slaapzaal jongens van 12 en 13 jaar onder de lakens. Hij bekende het misbruik nadat de kinderen naar de directie stapten. Hij werd ontslagen als opvoeder en moest een behandeling volgen. 

Er werd geen klacht ingediend bij het gerecht en de feiten kwamen pas aan het licht nadat een andere opvoeder in 2010 naar het gerecht stapte. 

Contact met minderjarigen

De beschuldiging van verkrachting achtte de Gentse rechtbank toen niet bewezen, maar Luk D., toen 43 jaar, kreeg wel 18 maanden celstraf met uitstel wegens aanranding en bezit van kinderporno, in 2009 aangetroffen op zijn computer. Hij verloor vijf jaar lang zijn burgerrechten én mocht tien jaar lang geen functie uitoefenen waarbij hij in contact kwam met minderjarigen.

De orde van de Salesianen reageerde in 2012 geschokt na de veroordeling. “Ons ideaal is voor jonge mensen een verschil maken op een constructieve manier”, zei woordvoerder Carlo Loots toen. “Deze broeder heeft op een destructieve manier ingegrepen in het leven van jonge mensen.”

2 De pater stond in de Centraal Afrikaanse Republiek aan het hoofd van een missie voor Caritas en werkte er met kinderen uit kwetsbare gezinnen.
RV De pater stond in de Centraal Afrikaanse Republiek aan het hoofd van een missie voor Caritas en werkte er met kinderen uit kwetsbare gezinnen.

Maar amper één jaar later, in 2013, kreeg de pater de kans om op missie te gaan naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij was er voor Caritas in de stad Kaga Bandoro verantwoordelijk voor voedselbedeling en fundraising en kwam in die functie ook in contact met kwetsbare jongeren. In 2015 kreeg hij een coördinerende functie en werd in Bangui verantwoordelijke van Caritas Centreafrique. 

Terug in België

Afgelopen zomer, in juni, verliet de pater het Afrikaanse land. Op 7 oktober, werd bij het gerecht in de stad Bangui een klacht ingediend voor kindermisbruik. Het gaat mogelijk om meerdere kinderen, zowel in de stad Kaga Bandoro als in Bangui.  Ondertussen woont de pater opnieuw in ons land.

Enkele hulporganisaties in de Centraal Afrikaanse Republiek hebben als gevolg van de zaak alvast uit voorzorg hun samenwerking met Caritas stopgezet.

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Els Daneels

    Proficiat aan de K.Kerk en dan verbaasd zijn dat de kerken leeglopen...Dít is nu zoals ze al 2000 jaar ineen zit: de mensen een rad voor ogen draaien terwijl ze misbruiken, profiteren én de les spellen. Een mannelijk machtsbastion...herkenbaar toch!!??!

  • Otto-Jan Rongewaard

    Yvan Lissens, het is helemaal waar wat u zegt en dit zet onze maatschappij voor een groot probleem. Echter een veroordeelde pedofiel een job geven waar hij in aanraking komt met kwetsbare kinderen en nog een machtsfunctie uitoefent ook, lijkt me niet zo'n goed idee. Ietwat boerenverstand zou wonderen doen. Mensen, kinderen of volwassenen, seksueel benaderen zonder hun instemming blijft, welke geaardheid ook, een strafbaar feit.

Lees meer