2 De moeder van Brian De Mulder liet eerder al weten dat ze kon leven met vijf jaar cel voor haar zoon.
BELGA De moeder van Brian De Mulder liet eerder al weten dat ze kon leven met vijf jaar cel voor haar zoon.

Veroordeelden Shariah4Belgium naar normale gevangenis als er geen risico is op verspreiding radicalisering

Als er geen risico op verspreiding van het gedachtegoed is, kunnen de veroordeelden van het terrorisme-proces in Antwerpen worden geïntegreerd onder andere gevangenen. Dat zei minister van Justitie Koen Geens vanavond in Terzake op Canvas.

Het terrorismeproces in Antwerpen kende woensdag zijn beslag. Sharia4Belgium werd betiteld als terroristische groep en de rechter sprak straffen uit tot vijftien jaar. Oprichter en leider Fouad Belkacem kreeg twaalf jaar cel en een boete van 30.000 euro.

De vraag is nu waar de veroordeelden hun straf zullen uitzitten. Volgens Justitieminister Koen Geens komt daarover tegen eind februari duidelijkheid.

"Als er geen risico op verspreiding is, zullen we een integratie onder andere gevangenen verkiezen," zei Geens, "maar er zullen zeker gevallen zijn waarbij het risico op aansporen tot radicalisering aanwezig is en dan gaan we niet aarzelen."

Daarbij moet volgens de minister worden vertrokken vanuit een individuele benadering. "Indien nodig zullen we hen afzonderen in een aparte afdeling in het noorden en het zuiden van het land. We gaan hen psychosociaal zo goed mogelijk begeleiden, deradicaliseren."

België heeft daarin nog niet zoveel ervaring, gaf de CD&V'er toe. "We zullen daarvoor een klein bijkomend budget moeten vragen."

2 De vriendin van Syriëstrijder Jejoen Bontinck zal blij zijn. Hij moet geen effectieve celstraf uitzitten.
BELGA De vriendin van Syriëstrijder Jejoen Bontinck zal blij zijn. Hij moet geen effectieve celstraf uitzitten.

Lees meer