2 Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Wannes Nimmegeers Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Verpleegkundigen dagvaarden Belgische staat voor nalatigheid tijdens coronacrisis

De Fédération nationale des infirmières de Belgique (FNIB) en de Fédération des infirmiers indépendants de Belgique (FIIB) hebben aangekondigd dat ze de Belgische staat en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gedagvaard hebben. Ze verwijten hen nalatigheid tegenover de zorgkundigen, maar ook een gebrek aan vooruitziendheid tijdens de coronacrisis. Ook 56 verpleegsters en verplegers sloten zich aan bij het initiatief.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De federaties probeerden de minister en betrokken autoriteiten meerdere keren te verwittigen over "moeilijke en gevaarlijke situaties" in de sector, zowel in het ziekenhuis, in woonzorgcentra als in de thuiszorg, aldus de FNIB en FIIB.  "Al deze pogingen waren tevergeefs", betreuren ze. De federaties zochten maskers en beschermingsmateriaal, vroegen om systematische testen en psychologische ondersteuning, "zonder enige consideratie door de minister", hekelen ze.

“Deze juridische stap werd niet met ons overlegd”, zegt Wouter Decat van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België, die ook de FNIB en FIIB overkoepelt. “Het is realiteit waar ze tegen opkomen, maar aan Franstalige kant wordt daar scherper op gereageerd dan in Vlaanderen.”

De FNIB en de FIBB schreven ook een officiële brief naar federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR), om te eisen dat het beroep van verpleegkundige erkend wordt als zwaar beroep.

2
Photo News

71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joseph verbeke

    Om haar nalatigheid te verbergen beweerde ze in het begin dat het allemaal zo erg niet was.Toen ze geen mondmaskers hadden werden er bestellingen gelanceerd die niet aan de medische voorschriften voldeden of waar de man bij wie de bestelling gebeurde met de noorderzon verdween.De hele situatie was voor onze noord- en zuideburen de zoveelste Belgische mop.

  • daan aerts

    Onschendbaarheid opheffen en ze goed straffen voor haar flaters en leugens. Het word tijd dat zulke blunders zwaar gestraf t worden , geen medelijden met zulke personen die denken dat ze met alles weg komen en daar dan nog VET voor betaald worden.

Lees meer