De rechtbank van Tongeren.
belga De rechtbank van Tongeren.

Verpleegster die zwaar hulpbehoevende vrouw vergat op toilet krijgt opschorting van straf

Een veertigjarige verpleegster uit Bree, die een 83-jarige bewoonster van een woonzorgcentrum in Genk op het toilet vergat, heeft van de correctionele rechtbank van Tongeren een opschorting van straf gekregen. Het openbaar ministerie vroeg begin deze maand een gevangenisstraf van een jaar met uitstel. De verpleegster moet wel hoge schadevergoedingen betalen aan de familie van de overleden vrouw. 

Op 28 juni 2014 werkte de verpleegster haar shift af door de bewoners van het Genkse rusthuis Toermalien voor de nacht klaar te maken tijdens een laatste ronde. De 83-jarige zwaar hulpbehoevende vrouw vroeg aan de verpleegkundige om haar op het toilet te helpen. Om te voorkomen dat de hoogbejaarde vrouw van het toilet zou vallen, werd ze vastgezet in een harnas.

Na het afwerken van haar ronde ging de vrouw naar huis zonder dat ze de bejaarde vrouw van het toilet had geholpen. Doordat de vrouw, tegen haar gewoonte in, niet om de verpleegkundige had geroepen, was die helemaal vergeten dat de vrouw nog op het toilet zat. De 83-jarige viel voorover en stikte door ribbreuken die ze opliep bij haar val. Haar lichaam werd vier uur later gevonden door de verpleegkundigen van de volgende ploeg.

Samenloop van omstandigheden

Tijdens de behandeling van de zaak op 3 januari betuigde de verpleegster haar spijt en zei ze dat ze de klok wilde terugdraaien. Haar advocaat noemde het overlijden een bijzondere spijtige samenloop van omstandigheden en vroeg de opschorting. "Deze vrouw is een plichtbewuste verpleegkundige die nog altijd in dienst is en een empathische band heeft met de bewoners. Uit haar evaluatieverslagen blijkt dat het een gewaardeerde verpleegkundige is", zo pleitte meester Lenaerts toen.

De rechtbank wijst in het vonnis op het blanco strafregister, de lange onberispelijke staat van dienst en de samenloop van omstandigheden. Na het voorval van 2014 is de verpleegster ook weer aan het werk gegaan in het woonzorgcentrum. Daarom krijgt ze de gunst van de opschorting.

Hoge schadevergoeding

De verpleegster moet aan de familie wel een schadevergoeding van 24.365 euro betalen, vermeerderd met intresten en de gerechtskosten. De advocaat van de familie vroeg een hoge schadevergoeding omdat binnen de Turkse gemeenschap het niet de gewoonte is dat bejaarden geplaatst worden in een woonzorgcentrum. "Het was een hele grote stap voor de familie om haar te plaatsen in het rusthuis. Binnen de gemeenschap worden zij nu met de vinger gewezen", aldus advocaat Lubandy die de familie vertegenwoordigde. In 2011 moesten de kinderen van de bejaarde vrouw haar in het Genkse rusthuis Toermalien onderbrengen omdat ze niet meer voor de zorg voor hun dementerende moeder konden instaan. De vrouw kwam terecht op een speciale afdeling voor zwaar hulpbehoevende dementerende patiënten. 

Binnen het rusthuis is nu een systeem geïmplementeerd waardoor de verplegers zich moeten aanmelden als ze een kamer binnengaan en zich moeten afmelden als ze de patiënt verzorgd hebben. In juni 2014 was dit systeem nog niet in werking in het woonzorgcentrum.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diane Van De Meirssche

    Inderdaad Isa Dai Een zeer terechte opmerking . Het blijft verschrikkelijk voor de overledene en haar familie. Daarentegen vergeet de maatschappij welke zware druk er op alle hulpverleners in de medische sector ligt !!

  • Ida Dai

    Beroepsverbod ... ik denk dat als je sommige hier laat doen er geen verzorgend en verplegend personeel meer werkzaam zal zijn. Welke verpleegkundige heeft er nog nooit iets vergeten ? En als je dan nog te maken hebt met iemand waarop je wacht totdat ze roept of belt ... het zal sneller en vaker gebeuren dan sommige zich hier kunnen inbeelden. Er zijn er ook die hun mensen gewoon niet op toilet zetten ... dan kan je ze natuurlijk ook niet vergeten. Maar of dat beter is ...

Lees meer