Verplichte btw sleutel-op-de-deur niet voor 2011

De door Europa opgelegde btw voor sleutel-op-de-deur-woningen komt er niet voor begin 2011. De Vlaamse regering dringt aan op overleg met de federale regering om te vermijden dat de kostprijs voor bouwers stijgt. Ze wil ook praten over compensaties voor de registratierechten die ze zou derven. Dat zegt minister-president Kris Peeters.
 
De Europese Commissie wil dat België een btw-tarief van 21 procent invoert voor zowel bouwgronden als nieuwe woningen. Nu betalen Vlamingen die een sleutel-op-de-deur-woning kopen slechts 10 procent (Vlaamse) registratierechten op de bouwgrond en 21 procent (federale) btw op de woning.
 
De Vlaamse registratierechten zijn niet alleen lager, ze zijn ook meeneembaar en er zijn allerlei kortingen. Dat hele beleid van eigendomsverwerving komt nu op de helling te staan als het uniforme btw-tarief wordt ingevoerd. Bovendien dreigt de Vlaamse schatkist per jaar 42 miljoen euro aan registratierechten te derven. De federale schatkist wordt er dan weer beter van. (belga/bdr)

Lees meer